Conceptul Lexus LF-Z „Electrified” marchează o schimbare de strategie a producătorului japonez
Conceptul Lexus LF-Z Electrified marchează o schimbare de strategie a producătorului japonez, care a preferat să privească de pe margine cursa adoptării mașinilor electrice. Chiar dacă numele „Electrified” ar putea să sugereze altceva, este vorba de conceptul unui model full-electric care dă startul revoluției electrice Lexus.
Japonezii nu au iubit prea tare mașinile electrice alimentate pe baterii și au privit de pe margine bătălia în care s-au angajat ceilalți producători auto. Motivul este o cultură în care a fost favorizată propulsia electrică alimentată cu hidrogen, dar și nivelul investițiilor în sistemele de propulsie hibride. Vremurile s-au schimbat însă, iar producătorii japonezi nu mai pot contempla de pe margine cum lumea auto deviază de la traiectoria pe care o știau.
Prin urmare, ceea ce anul trecut părea un concept mai degrabă exotic (Lexus LF-30 Electrified) a fost urmat anul acesta de un alt concept „Electrified”, mult mai realist, de această dată. Lexus marchează astfel o schimbare majoră de strategie, care va aduce 20 de noi modele până în 2025. Ceea ce este cu adevărat remarcabil pentru un producător care a strâmbat din nas la propulsia electrică este că jumătate dintre noile modele vor avea propulsie electrică, fiind alimentate cu baterii. Celelalte vor fi hibride sau hibride plug-in.
Lexus LF-Z Electrified: O nouă eră a mobilității la Lexus
Lexus LF-Z anunță introducerea unei platforme noi pentru automobile electrice care promite o amplasare ideală a bateriei și motoarelor electrice. Sistemul de control al tracțiunii integrale DIRECT4 va diferenția modelel electrice Lexus de celelalte de pe piață. Pentru accesarea funcțiilor mașinii, Lexus propune un sistem bazat pe inteligența artificială (AI).
Astfel, bateria va fi poziționată longitudinal în podeaua mașinii, ceea ce asigură o rigiditate structurală, un centru de greutate coborât și o reducere a zgomotelor și vibrațiilor. Sistemul DIRECT4 permite transmiterea liberă a cuplului la fiecare roată pentru performanțe optime – trecând de la tracțiunea față, la cea spate și integrală în funcție de condițiile de rulare.
Ca și în cazul lui LF-30, direcția este de tipul drive-by-wire, fără o conexiune mecanică între roți și volan. Ca și în cazul avioanelor, comenzile sunt transmise electronic la caseta de direcția, fiind filtrate prin computerele mașinii. Sperăm, spre binele Lexus, că inginerii japonezi nu au adoptat și sistemul cu motoare electrice integrate în fiecare roată de la LF-30, un sistem care aduce mai multe dezavantaje decât beneficii.
Detalii tehnice surprinzătoare, design polarizant
Informațiile tehnice sunt destul de puține în acest moment, cu toate că Lexus pune la dispoziția presei o fișă tehnică destul de detaliată. Știm astfel că lungimea conceptului este de 4,88 metri, cu un ampatament de 2,95 metri, dimensiuni care se potrivesc designului conceptului, care pare la granița dintre sedan, coupé și SUV.
Puterea motoarelor electrice, al căror număr este neprecizat, este de 400 kW (544 CP). Accelerația de la 0 la 100 km/h durează 3,0 secunde, în timp ce viteza maximă este plafonată la 200 km/h. Bateria Li-Ion răcită cu lichid are o capacitate de 90 kWh, asigurând o autonomie de 600 km conform ciclului WLTP. Încărcarea suportă stații fast charge de până la 150 kW.
Observăm astfel că japonezii au devenit mult mai agresivi în promisiuni față de LF-30. Cu aceeași putere a motoarelor, dar cu o baterie mai mică (de la 110 kWh la 90 kWh), performanțe superioare (de la 3,8 la 3,0 secunde pentru accelerație) și autonomie semnificativ mai mare (600 km față de 500 km la LF-30), LF-Z pare mai degrabă o utopie decât o propunere serioasă. Noi spunem că ar fi putut plusa și la puterea de încărcare – 150 kW este cam puțin chiar și pentru 2020.