Betavoltaic este tehnologia bateriilor nucleare ale maşinilor electrice de mâine
Cum vi se pare că sună ideea unei maşini electrice fără necesitatea de a mai fi încărcată şi ale cărei baterii ar avea o durată de viaţă de zeci de ani? Probabil că, dacă faceţi parte din lumea petroliştilor, o asemenea idee v-ar înspăimânta…
Ei bine, nu vorbim de un scenariu SF sau de vreo idee utopică, deoarece încă din anii ’50 se fac cercetări în domeniul utilizării energiei nucleare pentru crearea de baterii electrice cu o durată de viaţă extinsă şi care să nu necesite încărcare. De altfel, prin anii ’60 chiar au existat propuneri de concepte de maşini cu propulsie nucleară, evident nematerializate în practică.
Ford Seattle-ite XXI – uimitorul concept propunea acum o jumătate de secol idee de propulsie nucleară
Folosirea tehnologiei nucleare în scopuri distructive a indus ideea că energia atomică este extrem de periculoasă, aşa încât a fost nevoie de o jumătate de secol pentru revenirea în actualitate a beneficiilor pe care principiile energiei atomice le pot oferi, chiar şi în domeniul auto. Iar în acest moment cea mai promiţătoare pare să fie tehnologia Betavoltaic, care ar putea da naştere unui nou tip de baterii pentru maşinile electrice.