UTIL: 5 lucruri de făcut cu maşina la terminarea iernii

Autor: Oraan Mărculescu 13 feb. 2014 Dosar & Analize

5. Verificare tehnică înaintea drumurilor lungi

Faptul că a trecut iarna peste maşină nu înseamnă neapărat că urmează să aveţi parte de cine ştie ce probleme tehnice. Însă, dacă aveţi de gând să plecaţi într-un voiaj mai lung cu maşina, nu doar să o folosiţi pe distanţele scurte uzuale din oraş sau din împrejurimi, merită o vizită la service.

A face o verificare ceva mai amănunţită a maşinii, imediat după o perioadă de staţionare îndelungată iarna, nu înseamnă bani aruncaţi pe fereastră. Ci e o investiţie care poate însemna economii importante în portofel.

”Eu îi arăt, dar sigur nu-nţelege nimic” . ”Sigur are impresia că nu-nţeleg nimic pentru că sunt femeie”

În primul rând, mecanicii îşi pot da seama dacă există riscuri ţinând de etanşeitatea sau integritatea componentelor din cauciuc sau plastic. Din cauza gerului, conductele subţiri din cauciuc şi recipientele din plastic se pot rupe sau fisura , iar asta poate însemna necazuri mari când se pleacă la drum lung.



Acest lucru este valabil mai mult când vorbim de maşini mai vechi, de peste 6-8 ani de zile. Însă adevărul este că principiul ”nu se mai fac lucrurile ca altă dată” se cam aplică maşinilor mai noi, mai ales dacă proprietarul nu e genul grijuliu cu maşina.

Fără ulei nu merge? Eu am auzit că are colesterol. Nu e aşa şi la motoare?

Apoi e bine ca în service să fie verificate lichidele, în special cele care fac parte din sistemele hidraulice. Direcţia şi frânele sunt vitale, e clar. Pe de altă parte, poate e cazul să faceţi un schimb de ulei acum, după sezonul rece, deoarece proprietăţile de lubrifiere şi răcire ale uleiului sunt clar mai proaste acum, după geruri. Oricum, în general e recomandat schimbul de ulei primăvara, deoarece urmează temperaturi convenabile.

Sistemul electric şi diverse componente electronice pot cădea pradă gerului, deci la verificarea din service se pot identifica problemele. Chiar dacă sunt minore, la drum lung ele pot fi agasante, ba poate chiar pot deveni ”buturuga mică”… E de preferat să dăm acum bani mai puţini pentru remedierea problemelor mici decât să ajungem mai încolo la reparaţii costisitoare.

Ia sa vedem, merita sa bag benzina de 98 mai scumpa cu vreo 40 de bani decât aia de 95?

Ei bine, acum că am trecut prin toţi aceşti paşi, mai rămâne unul: dacă ţineţi la maşină, ce-ar fi să opriţi la o benzinărie şi să faceţi plinul cu un carburant cât mai bun? De obicei, alimentăm maşinile cu benzina sau motorina mai ieftină, însă un plin cu un carburant superior calitativ are efecte benefice: ajută la curăţarea rezervorului şi a conductelor până la motor, iar arderea mai eficientă curăţă cilindrii.

Şi uite aşa poate începe maşina un nou an liniştită, fără bătăi de cap şi cu promisiunea că, dacă aţi avut grijă de ea măcar urmând aceşti paşi, va avea şi ea grijă de voi. Şi de bugetul vostru.


Pagini: 1 2 3 4 5


Urmărește Promotor.ro pe Google News

Citește și...



Comentarii
Inchide