Sfaturi utile pentru cumpărarea de maşini second hand – ce trebuie să ştii despre maşinile second hand
Înainte de a trece la sfaturi, trebuie să lămurim istoricul contextului legal în care funcţionează piaţa auto second-hand din România.
La începutul acestui an, Guvernul a modificat taxa auto de primă înmatriculare astfel încât cei care îşi cumpără o maşină second hand sau nouă şi o înmatriculează pentru prima dată în România plătesc cu 25% mai puţin decât în 2011. Însă, bineînţeles, după vestea cea bună a venit vestea cea rea.
Proprietarii care şi-au cumpărat maşinile înainte de 2007 şi au plătit taxe vamale pentru că nu exista taxa de poluare sau taxa auto urmau să plătească, la revânzare, noua taxă auto. Adică un proprietar care şi-a înmatriculat pentru prima dată maşina în România înainte de 2007 şi pe care voia să o vândă în 2012 urma să plătească două taxe pentru aceeaşi maşină – taxa vamală, plătită înainte de 2007, şi taxa auto, plătită în 2012.
Din fericire, în 30 ianuarie 2012, la doar 20 de zile după publicarea în Monitorul Oficial a noii legi privind taxa auto, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă care a suspendat până în 1 ianuarie 2013 articolele referitoare la plata taxei auto de către proprietarii maşinilor înmatriculate în România înainte de 2007. Cei care şi-au vândut maşinile în cele 20 de zile şi au plătit taxa şi-au primit banii pe ea înapoi.
Astfel, în prezent, taxa auto trebuie plătită doar de către proprietarii maşinilor care urmează să fie înmatriculate pentru prima dată în România. Pentru calcularea taxei auto puteţi folosi calculatorul de pe site-ul ProMotor.
Pentru a tulbura din nou apele, Rovana Plumb, care l-a înlocuit pe Laszlo Borbely în funcţia de Ministru al Mediului şi Pădurilor în 8 mai 2012, a declarat în urmă cu o lună că echipa sa pregăteşte o nouă formă a taxei auto, care se va aplica tuturor vehiculelor înmatriculate pentru prima dată în România şi care va fi prezentată în toamna acestui an.
Conform declaraţiilor ministrului, noua taxă va fi mai mică decât cea de acum, iar în calcularea ei nu se va mai ţine cont de vechimea maşinii, ci doar de gradul de poluare al acesteia.
Acum că ştim cine şi ce trebuie să-i plătească statului atunci când îşi cumpără o maşină second hand sau una nouă, trebuie spus că românii şi-au cumpărat în luna august cu aproape 32% mai puţine maşini noi faţă de aceeaşi lună a anului trecut, conform unei statistici publicate de Direcţia Regim Permise Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).
Asta înseamnă că românii preferă să cumpere maşini second hand în detrimentul celor noi. Fie că este vorba despre un buget mic sau despre ideea că o maşină nouă îşi va pierde foarte mult şi foarte repede din valoare, ProMotor vă prezintă un set de sfaturi care vor deveni utile atunci când veţi căuta să cumpăraţi o maşină second hand.
Ce ar trebui să ştiţi înainte de a căuta maşini de vânzare, aflaţi în pagina următoare.