Ce ar trebui să ştiţi înainte de a căuta maşini de vânzare
1. Care e bugetul dumneavoastră. Nu are rost să vă pierdeţi vremea cu anunţuri care sunt peste posibilităţile dumneavoastră financiare. Opţiunile de filtrare de pe site-urile cu anunţuri auto vă ajută foarte mult în această privinţă. Nu ignoraţi, însă, ziarele cu anunţuri şi târgurile auto, chiar dacă e mai anevoios de căutat maşina dorită. NU depăşiţi bugetul alocat, sub nicio formă. Ţineţi cont de faptul că de obicei 30% din buget ar trebui alocat reparaţiilor neprevăzute la maşina second-hand cumpărată în primul an.
2. De ce fel de maşină aveţi nevoie. De familie, de serviciu, SUV etc. În funcţie de banii pe care îi aveţi la dispoziţie o să vă îndreptaţi atenţia către un anumit tip de maşină. Fie că este vorba despre o maşină compactă, de oraş, sau de un monovolum cu şapte locuri care va fi folosit de toată familia atât în oraş, cât şi în drumurile lungi până la ţară şi înapoi, trebuie să fiţi sigur că maşina se mulează pe necesităţile dumneavoastră. Nu are rost să visaţi la maşini sport când de fapt trebuie să vă duceţi familia la ţară sau să mergeţi singur la serviciu. Eliminaţi din listă, aşadar, tipurile de maşini care NU vă sunt necesare.
3. Dacă oferta pare prea bună ca să fie adevărată, cel mai probabil este. Unii vânzători încearcă să crească valoarea maşinii pe care o vând prin înşelătorii, iar cea mai păguboasă este datul kilometrajului înapoi. Dacă vi se pare că o maşină veche are prea puţini kilometri la bord pentru felul în care arată şi preţul cerut, cel mai bun răspuns e nu. Există şi excepţii de la regulă, bineînţeles, dar acestea apar rar şi dispar repede. Verificaţi starea maşinii la un service specializat. Dacă vânzătorul refuză, atunci are ceva de ascuns.
4. Studiaţi atent piaţa înainte de a lua o decizie. După doar câteva ore petrecute pe site-urile cu anunţuri auto, o să vă daţi seama care e preţul corect pe care ar trebui să-l plătiţi pentru maşina dorită. Nu mergeţi direct în târg. Acolo samsarii vor încerca să vă impresioneze şi riscaţi să luaţi ţeapă. Apropo, preţurile de pe site-uri sunt de obicei cu circa 10% mai mari decât cele reale!
5. Nu vă grăbiţi! Chiar dacă entuziasmul cumpărării unei maşini poate deveni copleşitor, mai ales dacă este vorba despre cineva care nu a mai cumpărat niciodată o maşină la mâna a doua, nu vă grăbiţi să luaţi o decizie. Sunt banii dumneavoastră şi nu trebuie să-i risipiţi pe o maşină care vă va da bătăi de cap mai târziu pentru că nu aţi fost atent la detalii. Căscaţi ochii mari la orice defect vizibil şi nu îl ignoraţi!
Care sunt cele zece întrebări pe care trebuie să i le puneţi vânzătorului, aflaţi pe pagina următoare.