La un deceniu după moartea tânărului iubitor de Porsche, o nouă stea începea să strălucească la Hollywood. Un actor care intrat în mintea iubitorilor de motoare V8 ca detectivul Bullitt. Cel care s-a fugărit cu băieţii răi pe străzile din San Francisco – el într-un Ford Mustang, iar rău-făcătorii într-un Dodge Charger. Este vorba, evident, despre Steve McQueen, care şi-a câştigat faima după rolul său din minunatul film „The Great Escape”, în care încearcă să evadeze dintr-o tabără pentru prizonierii din al Doilea Război Mondial.
Supranumit „The King of Cool”, cariera de actor a lui Steve McQueen a pornit la drum timid, la începutul anilor ’50, când drogurile zilnice ale tânărului originar din statul american Indiana erau viteza, pistoalele şi ţigările.
În timpul său liber, McQueen era un huligan al şoselelor, gonind cu motocicleta pe străzile din San Francisco
Născut cu benzină în loc de sânge în vene, McQueen era genul de om căruia îi plăceau lucrurile simple. „Aş prefera să mă trezesc în pustietate decât în oricare oraş de pe pământ”, a declarat el pentru revista americană LIFE. Şi nu au fost doar vorbe.
În primăvara anului 1963, actorul a participat la o cursă de 500 de mile (adică vreo 800 de kilometri) cu motociclete de teren prin deşertul Mojave, o cursă care a durat nu mai puţin de două zile. Mai mult, a reuşit să ţină piept tuturor celorlalţi participanţi de la clasa amatori aproape toată cursa, însă ghinionul a făcut ca motocicleta lui să se strice cu aproape cinci kilometri înainte de finiş.
Portretizat în filmul poliţist Bullitt ca un detectiv scump la vorbă, dar cu abilităţi excelente la volan, McQueen obişnuia să se plimbe cu motociclete şi maşini la viteze ameţitoare pe străzile din Los Angeles în timpul său liber, ceea ce a contribuit puternic la imaginea lui de playboy nonşalant.
În filmul Bullitt, rebelul american joacă jocul aşteptării cu băieţii răi
Ca să înţelegi mai bine cât de bun era pe motocicletă, trebuie ştii că McQueen şi-a făcut singur aproape toate cascadoriile din filmul „The Great Escape”, lucru care astăzi ar fi aproape de neimaginat, Tom Cruise fiind unul dintre puţinii actori hollywoodieni care preferă să simtă pe propria piele efortul fizic de a fi actor de acţiune.
Cât despre viaţa sa intimă, personajul principal din Marea Evadare a încercat, de mai multe ori, să îşi întemeieze o familie. Şi a reuşit, chiar dacă parţial. Primul mariaj, cu Neile Adams, i-a adus cei doi copii ai săi – Terry Leslie şi Chad – însă s-a încheiat cu divorţ în anul 1972, după o relaţie de 16 ani. La doar un an după despărţire, McQueen s-a căsătorit cu Ali MacGraw, dar nu a fost să fie nici de data aceasta, cei doi divorţând în 1978. Doi ani mai târziu, în 1980, The King of Cool s-a căsătorit din nou, iar Barbara Minty a fost aleasa. Dar problemele de sănătate ale actorului – care au dus, în cele din urmă, la moartea lui din acelaşi an – au făcut ca povestea lor de dragoste să fie foarte scurtă.
The King of Cool. E simplu.
Şi pentru că soarta lucrează în moduri numai de ea ştiute, decesul tânărului James Dean de la începutul acestui material a dus la propulsarea unui nou nume în industria cinematografică americană: Paul Newman.
După debutul din 1954 în filmul „The Silver Chalice”, Newman a primit rolul care ar fi trebuit să fie jucat de tânărul Dean dacă nu ar fi fost implicat în accidentul care i-a curmat viaţa înainte de a împlini 25 de ani.
Mustăcioara lui, spicul grâului. Paul Newman, în timpul filmărilor pentru „Lady L” din 1965
Supranumit de publicaţia americană New York Times drept un „titan magnetic al Hollywood-ului”, Paul Newman a jucat în nu mai puţin de 65 de filme, a participat cu succes la cursa de 24 de ore de la Le Mans şi a pus pe picioare o companie care a donat peste 380 de milioane de dolari americani către fundaţii caritabile în cele trei decenii de existenţă a numelui Newmans’s Own. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, actorul american cunoscut pentru rolurile sale din filme ca „Butch Cassidy and the Sundance Kid” sau „The Color of Money” a pus la punct o serie de tabere gratuite pentru copii care suferă de boli grave precum cancerul. De altfel, Newman a fost atât de implicat în această latură a vieţii sale, încât el era cel care alegea pălăriile de cowboy pentru copiii care şi-au pierdut părul de pe cap în urma chimioterapiei împotriva cancerului.
El e „titanul magnetic al Hollywood-ului”. E cineva de altă părere?
Ajuns la statut de superstar la începutul anilor ‘60, cu un fizic impecabil şi o pereche de ochi mai albaştri decât cel mai senin cer de vară, Paul Newman a fost un familist convins şi un iubitor al vitezei. Primul său mariaj, cu Jackie Witte, a durat nouă ani. Imediat după divorţ, chipeşul actor s-a recăsătorit, de data aceasta cu femeia care i-a fost alături până la moarte, 50 de ani mai târziu, în 2008 – Joanne Woodward. În urma celor două căsătorii, Newman a devenit tatăl a şase copii.
Newman, alături de Porsche-ul cu numărul 70 cu care a reuşit un loc doi la Le Mans în 1979
În motorsport, americanul a avut o carieră presărată cu suficiente succese notabile, printre care victoria la cursa de 24 de ore de la Daytona din 1995, dar şi un loc doi per total şi victoria de clasă la prestigioasa cursă de anduranţă de 24 de ore de la Le Mans în 1979, la volanul unui Porsche 935.
Acest material a fost publicat iniţial în revista ProMotor numărul 113 din iulie-august 2014.