Oricât de pesimistă ar fi prognoza meteo în luna asta foarte călduroasă, ştii că o să ai o zi bună atunci când ajungi pe circuit. Mai exact, la Motor Park România de la Adâncata, unde am participat la un curs de conducere defensivă oferit de şcoala Smart Driving în colaborare cu Omniasig şi APAN Motors.
Nu a fost pentru prima dată când am luat parte la un asemenea curs, dar profit de fiecare ocazie care mi se oferă, fiindcă am ceva nou de învăţat de fiecare dată. De fapt, am fost prezent când şcoala italiană Guidare Pilotare a venit pentru prima dată în România în 2013, eveniment care a dus, practic, la înfiinţarea şcolii Smart Driving de la Adâncata de către italianul Andrea Fogliazza.
O să încep cu preţurile, pentru că ştiu că asta e o problemă mare atunci când vine vorba de astfel de şcoli. Ele pornesc de la aproximativ 700 de lei şi ajung până la 1.600 de lei, în funcţie de cursul ales şi ziua din săptămână (în timpul săptămânii e mai ieftin, iar în weekend e mai scump). Sunt, practic, preţuri care se apropie de cele cerute la şcolile de şoferi convenţionale, deci nu e chiar o avere, având în vedere că înveţi cum să reacţionezi în situaţii de urgenţă cu care o să te întâlneşti, la un moment dat, pe drumurile publice.
Cursul pe care l-am urmat eu a inclus trei exerciţii de conducere defensivă şi o sesiune de tururi pe circuit la volanul unui BMW Seria 2 Coupe în varianta 228i.
Teoria e puţină, fiindcă nimănui nu-i place să stea în faţa unui profesor care vorbeşte poveşti. În schimb, după câteva vorbe, ajungi rapid în maşină şi începi treaba.
Primul exerciţiu m-a pus în faţa următoarei situaţii: circuli pe prima bandă a unui drum cu două benzi pe sens, iar deodată trebuie să virezi rapid pe banda a doua şi să frânezi puternic ca să eviţi un obstacol de pe prima bandă. Tot ce trebuie să ştii în cazul ăsta e că trebuie să ai încredere totală în maşină (dacă e întreţinută corect şi are ABS) şi să apeşi cu toată forţa pe pedala de frână. Apoi, dacă vezi că nu te opreşti, trebuie să virezi uşor către stânga, dar fără să bruschezi direcţia, fiindcă aşa o să pierzi aderenţa.
Ştiu, e vorba despre fracţiuni de secundă, dar tocmai de asta e bine să exersezi într-un mediu controlat decât să fii luat prin surprindere în realitate.
A urmat apoi un slalom printre conuri la 50 km/h, după care am trecut la un alt exerciţiu de evitare. De data asta, a fost vorba despre o situaţie mai gravă: rulezi cu 80-90 km/h şi în faţa maşinii sare un animal sau un pieton. Evident, trebuie să îl eviţi, fiindcă altfel o să ai o zi foarte proastă.
Cireaşa de pe tort, după câteva ore de exersat manevre de evitare, a fost sesiunea de tururi pe circuit. Prima dată mergi încet, ca să înveţi virajele şi reperele, iar apoi dai tot ce ai mai bun din tine, ca să obţii un timp cât mai bun. E o activitate pe care aş face-o zi şi noapte, dacă aş putea.
Ai mai jos un videoclip cu toată experienţa mea de la cursul Smart Driving desfasurat pe circuitul Motor Park de la Adâncata, ca să înţelegi mai bine cum se desfăşoară lucurile la o astfel de şcoală.
VIDEO: