Cum să eviţi acvaplanarea. Sfaturile specialiştilor

Publicat: 20 09. 2018, 14:28

Odată cu venirea toamnei condiţiile de drum se schimbă. Şoselele umede pot pune conducătorii auto în situaţii periculoase de acvaplanare. Acvaplanarea este o adevărată ameninţare în timpul ploilor. Când banda de rulare a anvelopei nu poate îndepărta toată apa dintre anvelopă şi şosea, se creează o pernă de apă pe care maşina pluteşte, îşi pierde aderenţa, iar şoferul nu mai poate controla vehiculul.

„Dacă vehiculul acvaplanează, ridică piciorul de pe pedala de acceleraţie şi apasă ambreiajul până la capăt. Nu frâna şi nu trage de volan în mod forţat. Pe măsură ce vehiculul încetineşte, aderenţa poate reveni brusc. Când acest lucru se întâmplă, vei dori ca anvelopele să fie îndreptate în direcţia de deplasare şi nu într-o altă direcţie”, spune Martin Dražík, Product Manager CE al Nokian Tyres.


Din fericire, poţi reduce cu uşurinţă riscul de acvaplanare chiar înainte să urci la volan. În caz de vreme ploioasă trebuie să:

1. Verifici adâncimea benzii de rulare a anvelopelor. Adâncimea minimă recomandată este de 4 mm.
2. Verifici presiunea din pneuri. Anvelopele umflate insuficient oferă mai puţin control şi duc la un consum mai mare de combustibil.
3. Adaptezi viteza la condiţiile meteo. În caz de ploaie torenţială, viteza trebuie redusă cu până la 15-20 km/h.
4. Conduci relaxat. Păstrează o distanţă sigură faţă de ceilalţi participanţi la trafic şi condu cu o viteză adecvată.
5. Ai grijă la condiţia în care se află suprafaţa drumului. Nu trebui să conduci pe denivelările formate în carosabil, acestea acumulează apă.