Cum arătau reclamele la maşinile româneşti în trecut: ARO, DAC, ROMAN, Dacia | FOTO-VIDEO
Toată lumea ştie astăzi că ai nevoie de publicitate ca să vinzi orice, mai ales maşini. Iar publicitatea trebuie să fie bună, fiindcă altfel te trezeşti că ai băgat mai mulţi bani în reclame decât ai câştigat din vânzări. Dar lucrurile nu au stat aşa dintotdeauna, cel puţin în România. Iată cum erau promovate maşinile produse în ţara noastră în trecut, de la Dacia, la ARO, DAC şi ROMAN
Reclamele la maşini au devenit din ce în ce mai spectaculoase de-a lungul anilor (exemplul 1, exemplul 2). De fapt, cred că la un moment dat nici nu se vor mai folosi maşini adevărate în spoturile video, ci se va recurge exclusiv la grafică 3D făcută pe calculator. Dar până să ajungem acolo, ar trebui să ştim cum arătau reclamele din trecut. Aşa că am adunat câteva videoclipuri care au avut ca scop promovarea vehiculelor româneşti în lume.
Înainte de 1989, reclamele la maşini în ţara noastră erau mai degrabă ştiri decât publicitate, având în vedere că nu exista nici un fel de concurenţă adevărată din străinătate.
Lansare Dacia 1100 (1968):
Lansare Dacia 1300 (1969):
În România, Aro era o marcă dedicată elitelor. La export, modelele producătorului muscelean erau doar o parte din oferta de automobile noi de pe piaţă.
Mai jos, o reclamă pentru Aro 10 din Italia anului 1988:
Plus un afiş cu regretatul Aro 24 pentru export:
În 1966, fabrica Tractorul Braşov funcţiona la foc continuu. Cel puţin asta înţelegem din filmul de prezentare de mai jos:
La fel şi fabrica de camioane de la Braşov, care s-a pregătit temeinic pentru Târgul Internaţional Bucureşti:
Bonus: cum erau reparate şi întreţinute maşinile străinilor veniţi în vizită în România. Filmuleţul este din 1966 şi pune în lumina reflectoarelor un service din Timişoara:
După 1989, filmele de prezentare au început să se transforme în adevărate reclame, create pentru a atrage clienţii care ar putea fi tentaţi să aleagă modelele unui producător rival.
În 2000, Anca Ţurcaşiu spunea despre Daewoo Tico: „este uşor de condus, uşor de parcat, uşor de întreţinut”. Dar, mai important decât atât, are un preţ „acceptabil”:
În 2003, când a fost lansată Dacia Solenza, publicitatea pentru maşinile româneşti a început să devină aspiraţională:
Iar apoi, în 2007, când a apărut ediţia limitată Dacia Logan Kiss FM, lucrurile au luat o turnură… mai bine vezi şi tu:
Tu ce spui: cum ar trebui să arate reclamele pentru maşini?
Foto deschidere: Bloganul