Cele mai fiabile crossovere şi SUV-uri second-hand, mai vechi de 4-5 ani
Românii iubesc maşinile cu gardă la sol ridicată, nu e greu să observăm asta pe străzi. SUV-urile şi crossoverele sunt subiectul momentului. Aşa că şi piaţa s-a transformat, iar cererea de maşini la mâna a doua din acest segment (crossover) a cresut considerabil. Chiar dacă şoferii de la noi din ţară aleg mărci foarte cunoscute precum BMW, VW, Nissan, Kia sau Dacia, germanii, în schimb, au gusturi mai diversificate, aşa că pe primele locuri la capitolul fiabilitate se află şi mărci precum Mitsubishi sau Mini.
Vă prezentăm statistica TÜV Report cu acest tip de maşini, second-hand, pe categorii de vârstă, în funcţie de rata de defecţiuni.
Organizaţia germană de control tehnic sortează aceste rapoarte în funcţie de rata defecţiunilor anuale. Un model de maşină este testat de cel puţin 500 de ori pentru a fi introdus în raportul TÜV, astfel încât statisticile sunt destul de exacte. În acest articol ne vom referi la modele de maşini mai vechi de 4-5 ani.
1. Audi Q5 are cea mai mică rată a defecţiunilor din segment: 4.8% (Rulaj mediu 86.000 km)
Audi Q5 se remarcă prin confortul excepţional, placere a condusului la cote mari, sistem 4×4 şi o dinamică remarcabilă. O maşină cu adevărat premium.
2. Mitsubishi ASX – rată a defecţiunilor: 5.0% (Rulaj mediu 71.000 km)
ASX este un mini SUV de oraş. Are dimensiunile exterioare ale unui automobil din clasa compactă dar poziţia de condus este înaltă, specifică unui SUV. ASX-ul se manevrează extrem de uşor în oraş şi datorită direcţiei foarte uşoare.
3. BMW X1 – rată a defecţiunilor 5.6% (rulaj mediu 68.000 km)
Mezinul SUV-urilor din curtea bavarezilor nu se fereşte de provocări, dar rămâne un consumator fidel al drumurilor asfaltate, unde se simte ca peştele în apă. La calitatea îmbinărilor, materiale şi dinamică, X1 ţine pasul cu fraţii mai mari din gamă, aşa că şi aici sunt numai lucruri bune de spus. Rata mică a defecţiunilor vorbeşte de la sine.
4. Mercedes-Benz GLK – (rată a defecţionilor 5.6% (rulaj mediu 75.000 km)
Modelul emană destul de multă seriozitate şi că are prestanţă, chiar dacă nu e cea mai mare maşină din lume. Poate că unele materiale nu sunt la fel de moi ca la unii competitori, însă habitaclul crossoverului Mercedes-Benz îţi dă impresia că o să reziste o veşnicie.
5. BMW Mini Countryman – rată a defecţiunilor 5.7% (rulaj mediu 58.000 km)
Cu toate că este mai confortabil decât hatchback-ul, nivelul de confort în cazul lui Countryman rămâne strâns legat de cel al sportivităţii – direcţia este una tipică grupului BMW, iar ansamblul trenului de rulare face ca, în ciuda înălţimii de 1,56 metri, să-şi menţină ruliu pe viraje cât mai scăzut. În condiţii normale de folosire, Countryman îmbie prin interiorul chic al cărui design nu a fost afectat de trecerea timpului – ăsta ar putea fi unul dintre avantajele nonconformismului. Materialele sunt (cum altcumva decât) premium, iar lista de accesorii şi opţiuni de personalizare este mulţumitor de lungă…