Automobilul românesc – 83 de ani de evoluţie, de la Ford V8 şi Malaxa la Dacia Duster şi Ford EcoSport

România avea în perioada interbelică singura uzină Ford din Europa de Est, iar piloţii români erau cunoscuţi în competiţiile europene. După cel de-al Doilea Război Mondial industria auto a fost repornită cu maşinile de teren IMS şi ARO, iar pe fosta uzină Vasile Tudose din Colibaşi a luat naştere Dacia. După Revoluţie, sub conducerea lui Constantin Stroe, Dacia a fost singura privatizare de succes realizată de statul român, iar brandul românesc a fost transformat într-unul internaţional.

Primele autoturisme produse pe teritoriul actual al României au fost asamblate la uzina Marta din Arad în toamna anului 1905, oraş care la acea vreme făcea parte din Imperiul Austro-Ungar, iar acestea erau realizate sub o licenţă a americanilor de la Westinghouse, potrivit cărţii „Scurtă istorie a fabricaţiei de autoturisme în România“.

Având în vedere avântul economic din anii ’30, tot o companie americană, Ford, a decis să construiască în 1935 hala de producţie de pe calea Floreasca, iar anul următor a fost inaugurată producţia modelului Ford V8. Totul începe însă în 1931, când Ford deschide o reprezentanţă de vânzări în România, iar ulterior guvernul de la Bucureşti înaintează o ofertă pentru construcţia unei uzine. Producţia era de circa 2.500 de automobile şi camioane V8 anual şi era cea mai modernă din partea aceasta a Europei.

Americanii au produs maşini până în 1940, când, odată cu intrarea în război a României alături de Germania nazistă importurile din SUA au încetat, iar în 1948 compania a fost naţionalizată. Ulterior, cei de la Ford au încercat o reluare a discuţiilor, însă fără niciun rezultat. Ford a revenit însă în România cu producţie în martie 2008, odată cu preluarea uzinei de la Craiova, unde în prezent produce SUV-ul EcoSport, devenind primul constructor care asamblează peste 100.000 de maşini anual.

În 1945, la Reşiţa, în România a fost proiectat şi produs automobilul Malaxa.

Citeşte mai departe pe BusinessMagazin.ro