Toată lumea ştie (sau ar trebui să ştie) că stilul de condus trebuie adaptat pentru condiţiile de drum. Astfel, dacă vine sezonul rece şi şoselele sunt acoperite cu zăpadă sau gheaţă, se trece la modul de iarnă, care implică şi câteva obiecte de nelipsit din maşină – lanţuri, lopată, racletă etc. Dar în acest articol e vorba despre alte obiecte, unele care îţi pot uşura viaţa la volan după ce vin fulgii de nea.
Cu speranţa că ştii deja de importanţa montării anvelopelor de iarnă în sezonul rece, dar şi de tehnicile de condus în sezonul rece, o să îţi prezint şase obiecte care îţi pot face viaţa mult mai uşoară la volan în timpul iernii. Şi nu, nu este vorba despre obişnuitele raclete sau lanţuri.
Încălzitoare pentru picioare/mâini/corp – de la 4 lei în sus
Sunt nişte punguţe sigilate care au înăuntru un gel ce se încălzeşte aproape instantaneu după ce apeşi pe o bucată de metal dinăuntru. Le găseşti sub tot felul de forme şi dimensiuni şi pot fi refolosite după ce sunt puse într-un vas cu apă fierbinte. Dacă rămâi pe drum fără combustibil sau căldură, aceste punguţe pot face diferenţa între nişte degete degerate şi nişte degete sănătoase.
Huse cu încălzire pentru scaune – în jur de 100 de lei bucata
Dacă nu ai scaune încălzite în maşină, atunci poţi să optezi pentru o husă auto cu încălzire, dar nu te zgârci la cele care costă 30 de lei dacă vrei să simţi vreun pic de căldură în dimineţile reci de iarnă.
Husele acestea au mici rezistenţe electrice care produc căldură atunci când sunt alimentate cu curent de la priza de 12 V a maşinii. Modelele mai bune costă în jur de 100 de lei, oferă mai multe trepte de putere şi se încălzesc în maximum trei minute.
Kit de reparaţie pană – în jur de 50 de lei, cu tot cu compresor
Da, e adevărat că majoritatea maşinilor noi vin cu un astfel de kit pentru a elibera o parte din portbagaj, dar maşinile mai vechi au roată de rezervă clasică. Astfel, dacă faci pană şi nu ai roată de rezervă bună sau faci pană şi cu roata de rezervă (cam cât ghinion să ai?), kitul acesta te poate scoate din bucluc relativ rapid, reparând cauciucul în câteva minute.
Pelerină de ploaie – de la 5 lei în sus
Sună destul de simplu, nu? Păi, este, dar eu aş prefera să fiu protejat de ploaie sau ninsoare dacă trebuie să repar ceva la maşină sau dacă trebuie să schimb o roată. Ar fi bine dacă ai avea o pelerină galbenă, portocalie sau roşie, ca să poţi fi văzut cu uşurinţă de la depărtare.
Încărcător pentru telefonul mobil sau priză USB cu cablu – de la 30 de lei în sus, în funcţie de marcă/model
Să spunem că te-a prins viscolul pe drum şi nu mai poţi înainta, fiindcă drumul e închis de poliţie. Sau că te-ai împotmolit şi nu trece nici o maşină prin zonă. Ar fi bine să ai telefonul încărcat, nu?
Cablu de recuperare cinetic/şufă cinetică – de la 300 de lei
Nu e foarte ieftin, dar e extrem de util, mai ales în cazul în care te-ai împotmolit în zăpadă, iar maşina care are sarcina să te tragă afară nu are aderenţă prea bună.
Şufa cinetică are o elasticitate foarte mare şi îi permite maşinii care tractează să plece în viteză. După ce cablul se întinde complet, maşina împotmolită e scoasă fără şocuri. Jucăria asta e folosită destul de mult în off-road, atât pe zăpadă şi gheaţă, cât şi în noroi. Funcţionează cam aşa: