Opel RAK e Concept – toate detaliile de la Frankfurt 2011
Cu ocazia Salonului Auto Frankfurt 2011, Opel ne gratulează nu doar cu premiere mondiale ale modelelor de serie, cum ar fi noul monovolum Zafira, versiunea sportivă Astra GTC sau modelul polivalent Combo, ci şi cu un concept inedit şi tineresc, cu propulsie strict electrică: Opel RAK e Concept.
Principalele puncte de reper comunicate de Opel relativ la RAK e sunt faptul că poţi parcurge 100 de kilometri cu doar 1 euro, iar maşinuţa poate fi condusă şi de persoane de numai 16 ani. Cu alte cuvinte, Opel RAK e se vrea maşinuţa de oraş a generaţiei iPod, iPhone, iOrice-mai-vreţi-voi.
Demnă progenitură a lui Ampera, prima maşini electrice de serie Opel, conceptul RAK e nu este o maşină electrică obişnuită: deşi are patru roţi, RAK e se înscrie în stilul la limita dintre auto şi moto, precum Renault Twizy sau mai noile Volkswagen Nils Concept ori Audi Urban Concept.
RAK e se bazează pe un şasiu tubular din oţel, iar panourile caroseriei sunt realizate dintr-un material plastic foarte uşor, rezistent şi reciclabil 100% – principalele avantaje ţin de costurile scăzute de fabricaţie, ceea ce se va reflecta în preţul accesibil al eventualului model de serie.
Jumătatea superioară a lui RAK e este alcătuită, practic, dintr-o cupolă de sticlă, cei din habitaclu beneficiind de o senzaţie de spaţiu excedentar şi de o foarte bună vizibilitate în jurul maşinii. De altfel, accesul în maşină se realizează facil, cupola ridicându-se şi culisând spre înainte.
Interiorul lui Opel RAK e este conceput pentru două persoane, al doilea scaun fiind aşezat în spatele celui din faţă. Şoferul are la dispoziţie un volan normal (deşi designul său te duce cu gândul la jocurile de consolă…), iar informaţiile sunt grupate în centru, pe un mic display. Scaunul este fix, însă poziţia optimă de condus se obţine prin reglajul pedalierului şi al volanului.
Opel RAK e este destinat în mod clar traficului urban, având o lungime de 3 metri, o înălţime de 119 cm şi o rază de bracaj de numai 5,5 metri. De asemenea, maşina este şi foarte aerodinamică, aşa încât pierderile prin frecarea cu aerul sunt foarte reduse, ceea ce se reflectă în consumul cât mai mic de energie – ceea ce duce la o autonomie maximă de 100 km.
Opel RAK e are şi o masă foarte redusă, de numai 380 kg, aşa încât viteza maximă se cifrează la 120 km/h, iar demarajul 0-100 km/h se realizează în 13 secunde, o valoare foarte bună pentru acest tip de vehicul. Motorul electric are o putere maximă de 36,5 kW (49 CP), în regim continuu fiind disponibili 10,5 kW (14 CP), iar bateriile litiu-ion de 5 kWh se pot încărca total în doar 3 ore.
Chiar dacă performanţele par tentante, Opel RAK e gândit şi pentru şoferii de numai 16 ani, caz în care viteza maximă este limitată la 45 km/h. Însă adolescenţii se vor bucura să audă că un „plin” îi costă doar 1 euro, conform estimărilor specialiştilor Opel, ceea ce poate fi echivalat cu un consum de 0,6 litri/100 km de benzină.
Însă, în cazul maşinii electrice Opel RAK e, costul curentului electric este foarte redus, iar într-un parcurs anual de 10.000 km, maşina va consuma doar 535 kWh. În plus, inginerii Opel declară că, pentru alimentarea maşinii, este suficient un sistem de panouri electrice de 500 watt, care poate fi montat pe acoperişul garajului.