BMW M4 Iconic Lights Concept se laudă cu faruri laser şi stopuri OLED

Publicat: 07 01. 2015, 11:01

BMW a prezentat la Consumer Electronics Show (CES) 2015 din Las Vegas conceptul numit M4 Iconic Lights. Şi, aşa cum îi spune şi numele, are de-a face cu nişte lumini. Mai exact, faruri laser şi stopuri cu tehnologie OLED.

Potrivit nemţilor din Bavaria, prototipul are un nou tip de faruri laser care pot lumina până la o distanţă de 600 de metri şi, mai mult decât atât, pot proiecta diferite informaţii în faţa maşinii pentru ca şoferul să nu-şi ia ochii de la drum în timpul nopţii.

În interiorul farurilor, un sistem optic special direcţionează razele din diode spre o placă de fosfor din interiorul farului, unde fasciculul este convertit într-o lumină albă.

Consumul de energie este cu 30% mai mic decât în cazul farurilor clasice cu halogen sau Xenon, dar raza de acţiune de până la 600 de metri este dublă faţă de farurile convenţionale.

Sigur, pentru că suntem deja în 2015, asta înseamnă că nu mai contează doar puterea luminii, ci şi felul în care interacţionează cu mediul înconjurător. Astfel, cei de la BMW au legat noile faruri laser de sistemul de navigaţie pentru ca lumina să ajungă în interiorul unei curbe înainte ca volanul să fie mişcat. Totodată, funcţia Dynamic Light Spot (spot dinamic de lumină) a sistemului Night Vision poate identifica şi ilumina oameni şi animale până la o distanţă de 100 de metri – la fel ca actualul sistem, testat de noi pe un X5, doar că mai performant.

Un alt as din mâneca farurilor laser BMW este funcţia de dispersie îngustă, care poate să proiecteze lăţimea exactă a maşinii pe un drum îngust, astfel că ştii dacă poţi să treci pe acolo fără să atingi maşina pe laterale. Mai mult, nemţii lucrează şi la ceea ce se numeşte High Power Laser, care poate să proiecteze informaţii direct pe carosabil, în faţa vehiculului, astfel că şoferul nu mai trebuie să îşi ia ochii de la drum în timpul nopţii.

Pe lângă faruri inteligente cu laser, conceptul M4 Iconic Lights a primit şi un set de stopuri OLED care au suprafeţele iluminate poziţionate astfel încât să producă un efect 3D.

Tehnologia OLED (LED-uri organice) are ca avantaje consumul scăzut de energie, iluminarea uniformă a întregii suprafeţe şi lipsa metalelor preţioase în timpul procesului de producţie.