Urmărire ca în filme: poliţia olandeză în acţiune. VIDEO
Dacă ai furat o maşină – un Mercedes, de exemplu – şi crezi că poţi scăpa de poliţia din Olanda mergând uneori cu peste 200 km/h pe drumurile naţionale, strecurându-te în mare viteză printre maşinile care merg cu 90 km/h, mai gândeşte-te. După cât se pare, poliţiştii olandezi sunt dispuşi să-şi pună mintea cu toţi idioţii, de aici rezultând o urmărire ca-n filme.
E vorba de un hoţ de maşini, nu de un infractor violent. Care însă, cu maşina Poliţiei după el, îşi asumă riscuri incredibile. Există, evident, multe alte metode pentru a prinde un hoţ de maşini – în multe ţări europene atunci când într-o urmărire infractorul îi pune în pericol pe ceilalţi participanţi la trafic, echipajele de poliţie se retrag din spatele său, încercând tactici alternative – de la urmărirea prin camerele video care supraveghează traficul, la atragerea sa înspre un blocaj rutier ş.a.m.d. Metoda aplicată în cazul de faţă este cea mai agresivă, iar riscurile, pe măsură.
Manualele de Poliţie din Canada, California (şi alte 14 state americane), Anglia şi multe ţări europene atrag atenţia asupra necesităţii evaluării riscurilor sporite care apar în cazul unei urmăriri în viteză printr-un trafic aglomerat. Urmăririle sunt permise dacă infractorul este periculos, sub influenţa alcoolului sau drogurilor, înarmat sau dacă a comis o infracţiune cu violenţă. Pentru un furt de maşină nu se consideră a fi necesară intervenţia în forţă. Normal, cei care au doar GTA sau NFS în minte, nu vor face diferenţa între valoarea unei maşini şi a unei vieţi omeneşti.
Întrebare – poliţia a acţionat corect în cazul de faţă?
Orice părere aveţi, luaţi nişte popcorn şi urmăriţi imaginile.