Trecutul pe ROŞU: cum putea fi evitat acest accident? VIDEO
Trecutul pe roşu este întâlnit din ce în ce mai des în România, pe fondul unei implicări tot mai reduse din partea Poliţiei Rutiere în traficul urban, precum şi în prezenţa unei atitudini mult prea îngăduitoare din partea poliţiştilor, dar şi a primăriilor. Degeaba avem camere video în intersecţii, dacă ele nu sunt folosite pentru a-i penaliza pe cei care încalcă legea, tot la fel cum degeaba avem poliţişti de Rutieră, dacă aceştia preferă să stea cu radarele pe puţinele linii drepte pe care se pot depăşi 50 km/h în Bucureşti, în loc să intervină prompt în intersecţiile-problemă.
Clipul de mai jos vine din Ucraina, însă am dori să învăţăm ceva din el: dacă ştim deja că foarte mulţi români trec, la fel ca în Rusia sau Ucraina, pe roşu, cum ar trebui să ne obişnuim noi înşine să ne comportăm într-o intersecţie, pentru a evita astfel de accidente? Priviţi mai întâi clipul, apoi discutăm.
1. Nu te grăbi! Adaptează regula de două secunde şi la intersecţii
Regula de două secunde presupune ca între tine şi maşina din faţă să treacă două secunde, raportate la un reper fix. Astfel, vei avea timp să reacţionezi suficient de repede dacă maşina din faţă încetineşte brusc sau are un accident. Ei bine, adaptează această regulă şi la intersecţii. S-a făcut verde pentru tine? Aşteaptă două secunde până să intri cu botul maşinii în intersecţie – pleci mai lent de pe loc, pur şi simplu. Acelaşi lucru şi dacă efectuezi manevra spre stânga, iar maşinile cărora le-ai cedat prioritatea tocmai încep să se oprească la culoarea roşie a semaforului. Nu te repezi să treci primul, pune maşina în mişcare dar lent, nu cu talpa la podea, astfel încât să treacă două secunde până când intri pe traiectoria vreunui deştept care forţează stopul.
2. Asigură-te cu mare atenţie înainte de a te intersecta cu traiectoria maşinilor care vin din lateral
Asigură-te nu doar când intri în intersecţie, ci şi atunci când staţionezi şi aştepţi să faci stânga (cazul din clipul video). De ce? Pentru că lipsa de vizibilitate îţi poate ascunde un criminal care vine în mare viteză, fără a respecta regulile de circulaţie. Dacă vezi suficient de mult pentru a porni în siguranţă, porneşte. Dacă nu, înaintează până unde vezi clar şi complet că nu vine absolut nimeni spre tine. Obişnuieşte-te să te asiguri rapid şi în oglinda retrovizoare înainte de a intra într-o intersecţie, pentru a şti cât de puternic poţi frâna în caz de necesitate.
3. Nu trece tu însuţi pe galben sau pe roşu
Trecutul pe galben poate fi penalizat de legea română, dar nu va fi penalizat de niciun poliţist din România. Asta nu înseamnă că trebuie să faci o obişnuinţă din trecutul pe galben. Obişnuieşte-te, dimpotrivă, să ai o viteză suficient de mică înainte de intersecţii, pentru a putea opri în siguranţă în cazul în care s-a făcut galben, cu precădere galben spre roşu. Ţine minte că, aşa cum tu eşti grăbit, sunt şi alţii grăbiţi să intre în intersecţie în trombă, imediat ce s-a făcut verde sau chiar muşcând un pic din roşu, iar consecinţele sunt dezastruoase.
Dacă vezi că ai cam sărit „galbenele” în ultimul timp, mai priveşte o dată clipul video de mai sus şi gândeşte-te: merită să omori un om sau să-ţi pierzi tu însuţi libertatea sau viaţa doar pentru a ajunge mai repede la destinaţie?
4. Dacă eşti pieton, ochii mari căscaţi în intersecţii
Unii dorm pe ei în intersecţii, eventual staţionând chiar pe carosabil, în aşteptarea culorii verzi a semaforului. Şi nici nu ştiu când îi spulberă o maşină scăpată de sub control. Ochii spre direcţia de unde vine traficul, aşadar, şi staţionaţi pe trotuar, nu pe trecerea de pietoni. E mai sigur aşa.
Revenind la exemplul video de mai sus: vinovatul este, fără îndoială, nebunul care a trecut în mare viteză pe roşu. Dar dacă cel aflat în intersecţie nu se grăbea să pişte acceleraţia deşi nu avea vizibilitate spre toate maşinile din dreapta, accidentul nu ar mai fi avut loc. Cele două secunde de aşteptare i-ar fi permis să-şi vadă liniştit de drum. Pentru că faptul de a avea dreptate şi legea de partea ta nu este niciodată mai important decât faptul de a scăpa teafăr din traficul nebun specific nu doar Rusiei sau Ucrainei, ci şi României.
Dacă aveţi şi voi sfaturi pentru evitarea celor care intră pe roşu în intersecţii, le ascultăm!