Soluţia Volvo pentru accidentele cu maşini care sar de pe drum. VIDEO cu Robocoaster
Suedezii de la Volvo nu testează maşini doar în crash-teste frontale şi laterale, aşa cum procedează cei de la EuroNCAP. Nu, pentru că ei doresc – şi şi-au asumat asta! – ca din 2020 niciun ocupant al unui Volvo nou să nu mai piară sau să fie accidentat grav într-un accident auto. O ambiţie foarte mare, am spune, dar suedezii iau şi măsurile corespunzătoare.
Secunda în care maşina zboară spre şanţ. Va urca până la 80 de cm înălţime, la o viteză de 80 km/h!
Una dintre ele constă în cercetarea avansată asupra dinamicii unui accident din lumea reală, unul în care maşina părăseşte carosabilul şi sare într-un şanţ sau se loveşte de un val de pământ, de exemplu. Cum majoritatea protecţiilor sunt orientate pe orizontală, ce se întâmplă cu pasagerii atunci când maşina aterizează de la aproape 1 metru înălţime? Răspunsul nu e deloc îmbucurător: leziuni ale coloanei, uneori extrem de grave, care duc la paralizie sau chiar moarte.
Cum Volvo nu îşi poate permite să distrugă o maşină de fiecare dată când vrea să cerceteze consecinţele unui impact asupra pasagerilor, inginerilor le-a venit ideea să folosească un robot întâlnit de obicei în parcurile de distracţii, doar că de data asta vorbim de un robot programat hardcore, pentru a simula cum se cuvine impactul cu solul de la 1 metru înălţime la viteze mari.
Rezultatul este, printre altele, un pachet în premieră mondială, inclus în pachetul standard de siguranţă al maşinii: protecţia pasagerilor la ieşirea de pe carosabil. Acesta cuprinde atât materiale care absorb puternic energiile cauzate de impactul cu solul, dar şi o repoziţionare rapidă a scaunelor pentru ca pasagerii să fie protejaţi cât mai bine atunci când maşina sare într-un şanţ, de exemplu.
Dacă vi se pare o tichie de mărgăritar, mai gândiţi-vă: peste jumătate dintre victimele accidentelor de pe şoselele din Statele Unite sunt cauzate de ieşirea de pe drum, în timp ce în Suedia, accidentele în care este implicată o singură maşină duc la o treime dintre decesele şi accidentele grave de pe şosele.
„Airborne” – maşina decolează din cauza impactului cu un dâmb de pământ. Ca în viaţa reală.
Dacă vi se pare irealizabil planul celor de la Volvo de a elimina complet decesele sau rănirile grave cauzate de un accident auto până în 2020, e bine să ştiţi că riscul de a fi ucis sau rănit grav într-un Volvo a fost redus cu două treimi faţă de maşinile din 1970. Totuşi, pentru că numărul celor cu accidente grave la coloană în maşini Volvo nu a scăzut la fel de mult, pe noile maşini ale grupului vor fi implementate tot mai des măsuri care să prevină acest tip de accidente.
Cum funcţionează sistemul de protecţie la ieşirea în decor
• Senzorii maşinii detectează faptul că aceasta a ieşit în viteză de pe drum. În acest moment, centurile frontale sunt strânse automat pentru a ţine bine fixaţi pasagerii în scaune. Ele vor rămâne strânse cât timp maşina se află în mişcare
Zona în care coloana este afectată de obicei în cazul unei sărituri cu maşina într-un şanţ
• Pentru a preveni afectarea coloanei, inginerii Volvo au introdus un cadru deformabil sub scaune, care absoarbe forţele verticale şi previne şocul la care ar fi supuşi pasagerii în lipsa acestuia. Aceasta reduce forţele la care este supus pasagerul cu până la o treime.
Acesta, împreună cu celelalte sisteme de siguranţă ale maşinii, va permite ca ocupanţii unui Volvo să fie printre cei mai protejaţi pasageri din lume, în fiecare dintre anii care vin.