Încercăm să continuăm suita noastră de articole despre cum trebuie să reacţionăm în faţa unui accident, ridicând următoarea problemă: ce faci atunci când vezi un accident grav? Opreşti, nu opreşti? Intervii cumva?
De exemplu, în China, o femeie a confundat cumva vitezele şi a dat cu spatele, cu viteză, într-o intersecţie. Probabil că nu purta nici centură, pentru că s-a panicat şi a sărit pe uşă afară, doar pentru a fi călcată peste picioare de propria-i maşină. Maşina s-a oprit într-un stâlp, iar femeia zăcea acum pe caldarâm, urlând de durere. Da, ştim, aproape amuzant de stupid, dar asta e.
Ce fac trecătorii? Priviţi mai jos, apoi continuăm discuţia:
Nu mai puţin de cinci maşini trec pe lângă victimă ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic. În afară de pasagerul din dreapta şi de şoferul unei utilitare, foarte puţini reacţionează în primul moment. Unii şoferi chiar îşi fac loc, să meargă mai departe, riscând să-i calce pe cei care intervin!
Pentru că trăim într-o ţară pe care am dori să fie mai umană decât China, câteva sugestii în caz de accident cu victime:
Ce trebuie să faci când vezi un accident:
– Dacă nu sunt Poliţia sau Salvarea la faţa locului, opriţi cât mai în siguranţă şi semnalizând corect şi din timp. Dacă în schimb deja se află lume la faţa locului şi acordă primul ajutor, nu opriţi şi fiţi foarte atenţi să nu provocaţi voi înşivă un accident!
– Dacă nu sunt Poliţia sau Salvarea la faţa locului, sunaţi imediat la 112, este vital ca profesioniştii să ajungă primii la faţa locului
– Nu ridicaţi victima de pe carosabil, ci încercaţi să creaţi o zonă de siguranţă în jurul ei, apelând eventual şi la alţi martori.
– Verificaţi care este starea generală a victimei – este sau nu conştientă, are hemoragii sau fracturi deschise, îşi poate sau nu mişca membrele.
– Dacă victima este imobilizată în maşină dar o puteţi scoate de acolo, scoateţi-o prin ridicare, nu prin tragere sau împingere! Atenţie să nu îi agravaţi leziunile. Dacă nu o puteţi scoate de acolo, chemaţi şi aşteptaţi SMURD-ul, pregătind în acelaşi timp extinctorul pentru a preveni orice început de incendiu.
– Dacă sunteţi cel care a produs accidentul iar victima e lovită grav, sunteţi obligat să transportaţi victima până la cea mai apropiată unitate sanitară, dacă nu este posibil transportul acesteia mai rapid cu alte mijloace şi dacă victima nu are hemoragii externe şi respiră; abia apoi trebuie să vă întoarceţi la locul accidentului. ATENŢIE – în mediul urban salvarea poate ajunge mai repede şi fi mai utilă! Dacă decideţi să chemaţi ambulanţa, până la sosirea ei sunteţi obligat să oferiţi primul ajutor:
Cum se acordă primul ajutor în caz de accident.
– Ordinea ajutorului dat unei victime e simplă (unde se aplică): respiraţie artificială (după examinarea şi eliberarea, dacă e cazul, a căilor respiratorii), masajul cardiac, oprirea hemoragiei, pansarea rănilor, imobilizarea fracturilor.
– Dacă victima prezintă hemoragii la nivelul membrelor, legaţi un garou deasupra leziunii, nu dedesubtul ei! Notaţi, dacă e posibil, ora punerii garoului (legătură strânsă)
– Dacă victima suferă o hemoragie deschisă, ridicaţi-i picioarele mai sus decât capul (atenţie şi la posibilitatea fracturării coloanei). Presaţi pentru a închide rana, dacă este posibil, apoi aplicaţi un pansament.
– Dacă victima are un corp străin în plaga deschisă, NU îndepărtaţi acest corp străin, pentru că pot apărea complicaţii.
– Dacă victima a suferit arsuri, nu o dezbrăcaţi de haine ci asiguraţi-vă că ajunge cât mai repede la spital!
– Dacă victima are fracturi deschise, încercaţi să fixaţi segmentul de fractură pentru a preveni mişcarea fragmentelor osoase în timpul imobilizării membrului. Folosiţi atele cât mai lungi care să prindă articulaţiile de deasupra şi dedesubtul punctului de ruptură.
Repetăm: dacă cumva accidentul s-a produs de ceva timp iar lumea este deja adunată la faţa locului, cea mai bună metodă de a ajuta este de a continua drumul pentru a fluidiza circulaţia. Dacă însă aţi produs accidentul sau aţi ajuns imediat la faţa locului, reacţia potrivită este să opriţi, să asiguraţi o zonă de protecţie pentru victimă, să sunaţi la 112 şi să verificaţi starea victimei, intervenind sau nu după caz.
Acestea fiind spuse, care era reacţia corectă a primilor şoferi care au trecut pe lângă victima din video?