170 de maşini implicate în două accidente în lanţ pe autostradă în SUA. VIDEO
Ce trebuie să faci atunci când intri într-o zonă cu vizibilitate redusă, iar pe jos carosabilul e acoperit cu zăpadă şi gheaţă? Simplu, reduci viteza până când ai cel puţin 8-10 secunde de vizibilitate în faţa ta, aprinzi luminile de ceaţă, eventual şi avariile, pentru ca şi cei din spatele tău să reducă viteza. Ignorarea acestor măsuri – care trebuie luate imediat ce îţi dai seama că vei intra într-o zonă cu vizibilitate redusă (din cauza ceţii sau a viscolului), duce deseori la tragedii.
Îi ştiţi şi voi pe şoferii care continuă să gonească deşi afară este viscol sau ceaţă, iar vizibilitatea este redusă, putând ajunge pe alocuri la zero. Din pură şansă, de multe ori nu li se întâmplă nimic, ceea ce îi convinge să repete figura şi cu altă ocazie. Uneori însă, se întâmplă o tragedie, cum a fost cazul în acest accident în lanţ care a implicat circa 123 de maşini şi camioane pe o autostradă din America. În alt incident din zonă, peste 50 de vehicule au fost implicate în alt accident în lanţ, tot din cauza vremii nefavorabile şi a faptului că şoferii nu şi-au adaptat viteza la condiţiile de drum.
Din cauza impactului, un camionagiu a murit şi mulţi alţi şoferi au fost răniţi, unii dintre ei ieşind din maşini cu doar câteva secunde înainte ca acestea să fie lovite din spate de alţi şoferi care nu reduseseră nici ei viteza, deşi vizibilitatea în zona accidentului era practic zero. Un camion care transporta artificii a luat foc, ceea ce a generat explozia întregii încărcături. Din fericire, cisternele implicate în accident nu au luat foc, ceea ce a redus dimensiunile dezastrului, dar zona arăta ca după război, cu multe camioane şi maşini incinerate.
Vă reamintim că şi în România, în aceste zile, puteţi întâlni foarte des situaţii în care vizibilitatea scade brusc, fie din cauza viscolului, fie din cauza ceţii. Dacă în faţa voastră are loc un accident în lanţ, e bine să aplicaţi următoarele sfaturi, din partea autorităţilor:
1. Încetiniţi progresiv, până când aveţi suficientă vizibilitate în faţa voastră pentru a opri în siguranţă, cu luminile de ceaţă şi avariile aprinse (pe asfalt uscat 3-4 secunde, pe asfalt ud sau acoperit cu zăpadă şi gheaţă, 8-10 secunde)
2. Pentru a încetini, folosiţi frâna de motor dar atingeţi uşor şi frâna (uşor – pentru a nu derapa), pentru a-i semnaliza celui din spate că încetiniţi. Dacă însă în faţa voastră opreşte o maşină brusc, mai ales în urma unui impact, apăsaţi pedala de frână ferm şi până la capăt, fără a vă speria de „tremuratul” pedalei şi fără a lua piciorul de pe frână – ABS-ul vă va permite să păstraţi direcţia maşinii, iar reducerea vitezei este prioritară într-o astfel de situaţie – un impact la 30 km/h este una, un impact la 70 de km/h este cu totul altceva.
3. Rămâneţi în maşină, cu centura de siguranţă pusă, cel puţin până când coloana din spatele vostru e suficient de mare sau vă puteţi asigura că nu vin şi alte maşini din spate. Cei mai mulţi morţi sau răniţi grav în aceste situaţii sunt cei care ies repede din maşini, din cauza panicii, şi sunt loviţi de maşinile care vin din spate.
4. Pe timp de iarnă este necesar să aveţi cu voi o pătură în maşină şi o sticlă de apă, precum şi o rezervă de dulciuri care să vă permită să rezistaţi câteva ore chiar dacă sunteţi blocaţi în maşină. De asemenea, hainele trebuie să fie călduroase, ca şi când aţi fi pregătit să înfruntaţi viscolul pe jos, iar nu din maşină.