10 mituri despre COVID-19

Publicat: 12 10. 2020, 09:42

FII EROUL COMUNITĂȚII TALE! Intră pe eroulcomunitatiitale.csid.ro, răspunde la Întrebarea Zilei (răspunsul corect este „ascuns” în acest articol) și poți câștiga 25.000 de lei în echipamente de protecție pentru spitalul tău.

Noul coronavirus este ținta multor zvonuri apărute pe internet, multe dintre ele fiind complet neadevărate. De altfel, Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția asupra pericolului reprezentat de știrile false despre COVID-19 și a oferit chiar și o denumire acestui fenomen: infodemie.

COVID-19 nu beneficiază în prezent de un vaccin care să prevină infecția cu virusul SARS-CoV-2, nici de un tratament 100% eficient, motiv pentru care este extrem de important să fie respectate măsurile de prevenție, astfel încât riscul de transmitere să fie redus la minimum.

Din păcate, mediul virtual este un spațiu nereglementat în care apar tot felul de afirmații fără fundament științific și care pot fi luate „de bune”.

Cele mai frecvente mituri despre noul coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății a întocmit un ghid util care conține cele mai comune mituri, știri false și tratamente empirice privind noul coronavirus.

#1. Copiii nu se pot infecta cu noul coronavirus

FALS – şi copiii se pot infecta, dar de multe ori nu prezintă simptome sau acestea sunt ușoare ori moderate.

#2. Masca nu te protejează de coronavirus

FALS – masca respiratorie ajută la limitarea riscului de contractare a virusului SARS-CoV-2, prin împiedicarea picăturilor respiratorii. Dar această măsură trebuie completată cu distanța fizică de minimum 2 metri și spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun.

#3. COVID-19 este o boală letală

ADEVĂRAT – dar trebuie precizat că majoritatea persoanelor infectate, peste 90%, prezintă simptome ușoare și se vindecă. Riscul de forme moderate sau severe ale bolii este mai crescut la persoanele vârstnice sau care suferă de diverse boli preexistente (diabet, obezitate, boli de inimă etc.).

#4. Coronavirusul nu este mai periculos decât virusul gripal

FALS – chiar dacă simptomele COVID-19 sunt similare gripei, rata mortalităţii este de aproape 10 ori mai mare în cazul coronavirusului.

#5. Consumul de usturoi previne sau vindecă infecţia cu noul coronavirus

FALS – usturoiul are proprietăţi antimicrobiene şi antivirale, dar asta nu înseamnă că poate preveni sau vindeca infecţia cu SARS-CoV-2.

#6. Pisicile și țânțarii pot transmite coronavirusul

FALS – până acum nu s-a dovedit că animalele de companie sau insectele pot fi vectori de transmitere a noului coronavirus.

#7. Coronavirusul se transmite prin tuse, strănut, vorbit pe ton ridicat

ADEVĂRAT – virusul SARS-CoV-2 se transmite prin inhalarea sau ingerarea picăturilor respiratorii ale unei persoane infectate care strănută, tușește, vorbește tare, țipă etc. De asemenea, există dovezi că noul coronavirus s-ar putea transmite aerogen și prin intermediul instalației de aer condiționat care nu este întreținută corect.

#8. Antibioticele ajută la grăbirea vindecării de COVID-19

ADEVĂRAT – dar numai dacă pacientul a dezvoltat o formă severă de pneumonie sau dacă medicul decide un astfel de tratament. În rest, formele ușoare de boală nu trebuie tratate cu antibiotice, deoarece acestea nu au niciun efect asupra virusurilor, ele fiind destinate infecțiilor bacteriene.

#9. Clătirea nasului cu soluție salină previne infectarea cu noul coronavirus

FALS – nu există nicio dovadă care să sprijine această afirmaţie. În schimb, soluţia salină poate ameliora simptomele congestiei nazale (nas înfundat, probleme de respiraţie, secreții nazale abundente).

#10. Vaccinul împotriva gripei te protejează și de coronavirus

FALS – noul coronavirus nu beneficiază în prezent de un vaccin, dar se fac eforturi asidue pentru a dezvolta în viitorul apropiat un vaccin care poate preveni COVID-19.

Pentru a fi la curent cu noutățile privind COVID-19, informați-vă doar din surse sigure: Organizația Mondială a Sănătății, Centrul pentru Controlul Bolilor SUA, www.stirioficiale.ro, www.ms.ro, insp.gov.ro.