(P) Cele mai bune 7 aplicații când conduci pentru iPhone și Android
Telefoanele au devenit de mult o parte integrantă a vieții noastre. Și nu doar când vine vorba de comunicare, ci și atunci când căutăm să ne simplificăm pe cât posibil activitățile de zi cu zi.
Indiferent că folosim ultimele modele lansate pe piață sau telefoane ieftine, meniul acestor gadgeturi e plin de aplicații care ne salvează timp, energie și, uneori, bani.
Și, așa cum probabil știi deja, șofatul este o abilitate care necesită multă practică. De ce să nu înveți cum să-ți îmbunătățești calitățile, folosind o aplicație? Sau chiar mai multe! Aceste aplicații te vor ajuta să rămâi în siguranță în spatele volanului, în timp ce eviți aglomerația și distragerile, pentru a te putea concentra la drum.
Nu trebuie să fii un șofer profesionist pentru a te bucura de aceste aplicații pentru condus la maximum. Aplicațiile mobile sunt concepute pentru a te ajuta să conduci mai bine și în siguranță.
Iată, așadar, care sunt cele mai bune șapte aplicații pe care să le folosești când conduci, compatibile atât cu telefoanele iPhone, cât și cu cele Android.
Waze
Waze este una dintre cele mai populare aplicații de navigare din lume, fiind preferată de majoritatea celor care conduc zi de zi. În total, aplicația a fost downloadată în peste o sută de milioane de dispozitive, de la lansarea ei și până astăzi.
Pe Play Store, platforma a strâns 4,5 stele din cele peste opt milioane de review-uri, majoritatea pozitive. Este gratuită, indiferent de smartphone-ul pe care îl utilizezi. Waze folosește date crowdsource pentru a oferi actualizări în timp real despre condițiile de trafic, accidente, activitatea poliției și multe altele. Altfel spus, toți cei care descarcă aplicația în telefon pot raporta detalii despre situația din trafic. Acest lucru îi ajută pe șoferi să evite situațiile periculoase și să găsească cea mai rapidă rută posibilă.
E important să-ți configurezi Waze-ul după bunul plac și să selectezi, înainte să pornești la drum, câteva detalii importante pentru tine, cum ar fi tipul de traseu care te avantajează cel mai mult. De exemplu, îți recomandăm să alegi înainte să pornești la drum tipul de șosea preferat pe care aplicația te va ghida să conduci. De multe ori, pentru că Waze-ul are ca principal scop reducerea timpului petrecut în mașină, e posibil să te devieze pe drumuri județene sau pe trasee mai puțin populare, pe care e posibil să vrei să le eviți, din cauza infrastructurii precare.
Aplicația mai oferă și varianta de a alege cel mai bun moment pentru a pleca la drum, în funcție de traficul înregistrat. Tu poți seta ora orientativă la care să pleci sau la care vrei să ajungi, iar Waze-ul îți va spune cu exactitate când e indicat să te urci la volan, dacă preferi să ajungi cât mai repede posibil la destinație.
De asemenea, îți poți seta traseul ideal, folosind această aplicație, în funcție de opririle pe care vrei să le faci. Să presupunem că ai nevoie să alimentezi sau vrei să te oprești să bei o cafea ori să cumperi ceva de la farmacie. Waze are și aceste funcții perfecte pentru când vrei să fii cât mai eficient.
Ce e simpatic la această aplicație este că ai posibilitatea de a alege dintre câteva avatare pe cel care te reprezintă cel mai bine. De asemenea, ai și multe opțiuni de voce dintre care poți alege, dacă preferi ca indicațiile să fie oferite și audio. Așadar, „copilotul” tău poate fi o voce calmă, Terminator sau chiar Christina Aguilera, în funcție de starea ta de spirit sau de nivelul tău de umor.
Google Maps
Google Maps este aplicația omoloagă Waze-ului, în varianta mai… serioasă. Asta pentru că pe multe dintre funcțiile platformei despre care am detaliat mai sus nu le vei găsi și pe Maps. Însă asta nu o face să fie o aplicație mai puțin performantă.
De exemplu, Google Maps a introdus nu demult posibilitatea de a anticipa consumul de carburant, în funcție de traseul ales pe hartă și, bineînțeles, de posibilele incidente pe care le-ai putea întâlni pe traseu, cum ar fi un ambuteiaj sau un accident, deja raportate.
Deși aplicația e posibil să vină gata instalată pe anumite telefoane cu Android, în cazul în care folosești un iPhone și vrei să o utilizezi când pleci la drum, va fi nevoie să o descarci din AppStore. Asta, desigur, dacă ți se pare că Apple Maps nu ți se potrivește mai bine.
Spotify
Ce ne-am face fără un playlist potrivit când conducem, care să ne țină activi și să ne amintească de refrenele noastre preferate? Dacă nici tu nu-ți imaginezi un drum fără un ritm care să se potrivească stării tale de spirit, înseamnă că nu ți-e străină nici aplicația Spotify.
Deși platforma are și variantă premium, o poți folosi și pe cea standard, dacă nu te deranjează câteva reclame scurte între piesele pe care nu te poți abține să le fredonezi.
YouTube
Asemenea Spotify, și YouTube are o variantă cu plată care îți asigură atât continuitatea playlistului preferat neîntrerupt de reclame, cât și utilizarea aplicației chiar și atunci când telefonul este blocat. YouTube Premium, pentru că așa se numește varianta cu plată a aplicației, îți oferă, pe lângă acest tip de experiență, și posibilitatea de a crea sau de a prelua de la alți utilizatori playlisturi de care e posibil să fii foarte încântat, pe YouTube Music.
Am Parcat
Dacă locuiești în București, Oradea, Ploiești, Focșani sau Câmpulung Muscel și cel mai des te deplasezi cu mașina, e musai să descarci aplicația Am Parcat. Așa cum îi spune și numele, platforma e cel mai simplu mod prin care poți plăti pentru locul de parcare pe care îl ocupi, fără grija amenzilor sau a parcagiilor neautorizați.
E ușor s-o folosești. Tot ce trebuie să faci este să o deschizi și să-ți activezi contul, pentru a afla pe loc cât costă ora de parcare în zona în care vrei să lași mașina. Aplicația te anunță cu 15 minute înainte de expirarea duratei pe care ai ales-o, în caz că vrei să prelungești parcarea, pe care o vei plăti de pe card.
Bla Bla Car
Dacă drumurile tale sunt, de cele mai multe ori, unele pe distanțe mari, de ce să nu împarți cheltuielile de transport, în timp ce îți faci cunoștințe noi? Bla Bla Car este opțiunea perfectă pentru tine, dacă ești adeptul rideshare-ului. După crearea unui cont, tot ce va trebui să faci va fi să menționezi în aplicație care e itinerariul tău și când ți-ai propus să pleci la drum.
Imediat, utilizatori din întreaga țară pot apela la tine pentru a străbate același traseu, pentru care vei primi atât bani, cât și bună dispoziție. Aplicația este valabilă și în afara țării, așa că poți împărți cheltuielile de drum cu cineva care și-a ales aceeași destinație de vacanță ca a ta, de exemplu.
PlugShare
Iar dacă ai o mașină electrică, e musai să descarci în telefon aplicația PlugShare, care îți va arăta pe hartă care este cea mai importantă stație de încărcare din drumul tău.
Dacă îți faci cont pe platformă, poți chiar planifica o călătorie în care să incluzi și câteva opriri pentru a încărca bateria autoturismului, cât timp tu iei masa sau te odihnești.
Acestea au fost cele mai bune aplicații pentru condus, compatibile atât cu sistemul de operare Android, cât și cu iOS. Sperăm că îți vor fi de ajutor în călătoriile tale viitoare, indiferent de distanța pe care o vei avea de parcurs.