Lansat în 2004, Mercedes-Benz CLS este un coupe cu patru uși care a declanșat o ”modă” pe care mulți producători auto au urmat-o. CLS, bazat pe platforma lui Clasa E, este diferit din punct de vedere vizual de sedanul Clasa E. CLS combină calitățile unui coupe cu confortul unui sedan.
În versiunea coupe, Mercedes-Benz CLS, împreună cu modelele roadster precum și cele cabrio, aparține categoriei de mașini de vis de la Mercedes-Benz. Au fost vândute peste 450.000 de unități CLS de la lansarea primei generații în 2004. China a fost cea mai mare piață în anul 2020. Aceasta a fost urmată de Coreea de Sud, SUA și Germania. Motivul cel mai des invocat de clienți pentru a cumpăra CLS este designul exterior care emană sportivitate.
În primăvara lui 2021, Mercedes-Benz CLS a primit un facelift important, ocazie cu care s-au făcut îmbunătățiri la capitolele comfort, design și sportivitate. Din punct de vedere vizual, schimbările se observă cel mai bine în partea din față, unde CLS a primit o nouă grilă precum și o nouă bara de protecție ce îi oferă un look mai îndrăzneț și mai dinamic.
Din anumite unghiuri CLS este amenințător și agresiv, mai ales în specificația AMG. Modelul sport Mercedes-AMG CLS 53 4Matic + dispune de partea frontală reproiectată cu bara de protecție sport AMG, grile vizibile de admisie a aerului precum și o grilă specifică AMG cu benzi verticale.
În același timp, interiorul a fost îmbunătățit cu numeroase combinații de piele și ornamente, precum și un volan de nouă generație. Pentru clienții mai exigenți există o posibilitate vastă de personalizare care include vopsele speciale și interioare bicolore.
Cabina lui CLS se ridică la înălțimea așteptărilor unei mașini care poartă sigla Mercedes-Benz. Șoferul și pasagerii au la dispoziție un interior generos, realizat din materiale de înaltă calitate.
De pe ecranul central cu diagonala de 12,3 inchi poate fi controlat sistemul de infotainment care folosește realitatea augmentată pentru navigație. Totodată, pe CLS facelift se află și sistemul multimedia MBUX cu asistent vocal, sistem care a ajuns la cea mai avansată versiune. Prin intermediul comenzilor vocale pot fi accesate pachetele „Energizing Comfort” și „Energizing Coach”. Acestea răsfăță șoferul cu muzică, funcția de masaj și luminozitate personalizată.
Indiferent că te afli la volan sau pe bancheta din spate, noul model CLS conferă ocupanților un sentiment de siguranță deplină. Lista cu sisteme de siguranță asistență active și pasive include pachet de parcare cu cameră la 360 de grade care îl ajută pe șofer să găsească un loc de parcare și să parcheze.
Mai există 12 senzori cu ultrasunete, dar și asistent pentru unghi mort. De pe Mercedes-Benz CLS nu lipsesc asistentul activ la frânare și nici asistentul activ pentru menținerea benzii de rulare.
Gama de motorizări este compusă din trei unități pe benzină și trei diesel. Acestea au puteri cuprinse între 194 CP și 400 Nm cuplu, cifre valabile pentru versiunea 220 d. În vârful gamei se află modelul cu motor pe benzină Mercedes-AMG CLS 53 4MATIC+ care produce 435 CP și 520 Nm cuplu. Toate sunt echipate cu o transmisie automată cu nouă trepte.
Aceasta din urmă vine cu sistemul de propulsie micro-hibrid ce crește puterea la un total de 457 CP. Performanța este importantă. În acest caz merită să spunem că accelerația 0 – 100 km/h are loc în 4,5 secunde. Viteza maximă este de 250 km/h.
Mercedes-Benz CLS pornește de la suma de 78.180 de euro, preț valabil pentru versiunea 220 d cu 194 CP, versiune cu cel mai mic consum.
Cel mai des achiziționat Mercedes-Benz CLS în România este 400 d 4MATIC. Acesta pornește de la suma de 93.180 de euro. Acesta livrează o putere de 330 CP și un cuplu uriaș de 700 Nm.
Cea mai scumpă versiune (și cea mai puternică), Mercedes-AMG CLS 53 4MATIC+, costă 109.790 de euro.