Fiecare șofer își dorește ca anvelopele pe care le alege să asigure nu numai confort, ci si siguranță. Dar ce afectează siguranța anvelopelor si ce trebuie sa știi despre tipurile de cauciucuri disponibile pe piață?
Numărul și tipul de anvelope oferite pe piață te pot ameți. Fiecare producător în campania sa de marketing susține ca anvelopele sale sunt cele mai bune. Cum sa alegi ceva pentru tine in acest labirint de informații?
Fiecare anvelopa consta in principal din compusul de cauciuc adecvat, armaturi si benzi de rulare. Este important in alegere ca in cazul diferitelor anotimpuri, amestecul de cauciuc si forma benzii de rulare sa fie selectate pentru a oferi siguranță in timpul călătoriei.
În prezent, pe piață exista trei tipuri de baza de anvelope:
În afară de modelele pentru toate anotimpurile, trebuie sa schimbi anvelopele de doua ori pe an. Aproape toți producătorii recomandă schimbarea anvelopelor când temperatura aerului ajunge la 7 grade Celsius. Folosirea anvelopelor de iarna la temperaturi mai ridicate va cauza uzura drastica. Pe de alta parte, întărirea unei anvelope de vara in timpul iernii ii va reduce semnificativ caracteristicile de conducere.
De asemenea, merită să ai grijă de depozitarea corespunzătoare a anvelopelor sezoniere nefolosite. Condiția de bază este sa le depozitezi într-o încăpere închisă, ferindu-le de lumina soarelui si umiditate. Temperatura de depozitare trebuie sa fie intre 5 si 25 °C, departe de surse de căldură. Este important ca anvelopele să fie depozitate pe rafturi speciale care împiedică deformarea lor.
Daca ești in faza de a alege anvelope noi pentru mașina ta, probabil te întrebi care sunt anvelopele sigure. Ei bine, pentru ca anvelopele sa fie sigure, acestea trebuie sa îndeplinească mai multe condiții.
In primul rand, este distanta de frânare – anvelopele bune asigură o distanță de frânare scurta, ceea ce este extrem de important atunci când exista un risc pe sosea, in special pe o suprafață umeda. In astfel de condiții, aderenta anvelopelor este cea mai importantă.
Exista mai mulți factori care afectează siguranța anvelopelor. Primul, și în același timp cel mai important, este vechimea anvelopei. Producătorii de anvelope, chiar si cei premium, subliniază ca anvelopele își pierd proprietățile după 10 ani.
Compusul de cauciuc al anvelopelor se întărește in timp, ceea ce afectează negativ aderenta acestora. Cercetările arata ca o anvelopa cu banda de rulare uzata 50% are pana la jumătate din distanta de frânare pe o suprafață umeda, comparativ cu o anvelopa noua.
Prin urmare, merita sa iei in considerare nu numai vârsta anvelopei, ci si gradul de uzura. Daca mașina este condusa mult, poate fi necesara înlocuirea anvelopei chiar si după 6 ani.
Tipul de banda de rulare joacă, de asemenea, un rol important în siguranța anvelopelor. De exemplu, anvelopele de iarna au o structura a benzii de rulare complet diferita de anvelopele de vara.
Anvelopele pentru sezonul de iarna au caneluri centrale mai largi si de câteva ori mai multe tăieturi transversale, datorita cărora dispersează mai repede apa si noroiul. Din acest motiv, anvelopele de vara nu vor funcționa deloc iarna si pot reprezenta chiar o amenințare atunci când conduci pe zăpadă.
Un aspect care nu trebuie uitat atunci când alegi anvelopele este dimensiunea lor adecvata. De ce este atât de important? In timpul conducerii, anvelopa se încălzește ca urmare a contactului cu suprafața si a vitezei mari, iar daca este selectata incorect, temperatura din interiorul anvelopei creste dramatic.
Ca urmare a temperaturii ridicate, componentele individuale ale anvelopei încep să se deterioreze. Un astfel de fenomen poate reprezenta o amenințare nu numai pentru șofer si pasagerii sai, ci si pentru alți utilizatori ai drumului. Pentru a rezuma – anvelopele sigure sunt cele care sunt selectate corect.
Pentru a-ți păstra anvelopele în siguranța, menține presiunea in anvelope așa cum este recomandat de producător. De ce? În primul rand, conducerea cu presiune incorecta accelerează uzura anvelopelor, ceea ce înseamnă ca va trebui sa le înlocuiești mai repede decât sperai.
De asemenea, trebuie menționat ca nici o presiune prea mare nu este recomandata, deoarece anvelopele se vor uza mai rapid. Prin urmare, merita sa verifici regulat presiunea in anvelope pentru o conducere cat mai sigura.
Ținând cont de toate informațiile de mai sus, vei putea alege cele mai potrivite anvelope pentru mașina ta și nu iți vei mai face griji pentru siguranța ta și a celorlalți din mașină sau de pe drum.