Cele 5 reguli de bază pentru amenajarea unei băi moderne: De la baia banală la cea excepțională
Fiecare încăpere din locuința noastră are importanța sa. În sufragerie adunăm amintiri care ne definesc și ne completează viața. În dormitor ne încărcăm bateriile, în timp ce bucătăria este locul în care experimentăm noi texturi și arome care să ne hrănească curiozitatea. Iar baia? Baia este locul cu cele mai multe utilități, chiar dacă o folosim cel mai puțin.
Aici ne relaxăm seara sau ne pregătim în grabă pentru o nouă zi. Tot aici ne perfecționăm constant, ne înfrumusețăm, iar relația cu noi înșine se dezvoltă prin intimitate, liniște și grijă față de noi. Tocmai de aceea este lesne de înțeles de ce cei mai mulți dintre noi ne simțim copleșiți atunci când vine vorba de amenajarea unei băi moderne și alegerea celor mai bune produse de baie. Presiunea luării celor mai bune decizii vine la pachet cu ideea că o baie o avem pentru o perioadă lungă de timp, așa că dacă proiectul va fi greșit chiar și cu un milimetru, va trebui să suportăm acele decizii mulți ani de acum înainte.
Din fericire, amenajarea unei băi moderne se poate transforma dintr-o experiență stresantă într-una plăcută și relaxantă, dacă urmăm câteva reguli simple.
Totul pornește de la culoare
Atunci când vine vorba de renovarea băii, mulți dintre noi sărim prima dată pe alegerea obiectelor sanitare și a produselor de baie. Cumva e de înțeles, ele sunt cele mai importante, însă dacă dorim să respectăm întocmai un design omogen, înainte de a ajunge la vasul de toaletă, lavoarul, cabina de duș sau cada din viitoarea noastră baie modernă, trebuie să decidem un aspect mult mai important și anume: cromatica. Ea este cea care va dicta stilul pe care îl vom adopta și, în funcție de ea, vom decide ulterior ce produse de baie să folosim în continuare. Culorile alese bine vor transmite eleganță, minimalism, îi vor oferi încăperii un aer modern și, în același timp, ne vor ajuta să ne simțim confortabil în noua noastră baie.
Culorile pe care le vom alege nu trebuie să fie întâmplătoare. Este important ca ele să reflecte atât personalitatea noastră, cât și aerul modern și combinația perfectă raportată la dimensiunile încăperii și forma ei. Iar pentru ca deciziile tale să fie cât mai simplu de luat, experții unuia dintre cele mai mari magazine online de produse de baie, NeaKaisa, au pregătit mai jos câteva ponturi utile în alegerea culorilor.
Cromatica perfectă transformă banalul în excepțional
- O baie modernă va avea la bază aproape întotdeauna culori deschise. În special băile mici au nevoie să transmită ideea de spațiu, iar culorile deschise îndeplinesc cu succes această cerință.
- Pe lângă culoarea de bază, avem nevoie de o culoare neutră și una de contrast. Însă care este raportul corect pentru echilibrul perfect? Simplu. Pentru a merge la sigur, vom aplica regula celor trei culori care spune că 70% din spațiu trebuie acoperit cu o culoare deschisă, 20% cu una neutră și 10% cu una de contrast.
- Va trebui să încercăm să facem în așa fel încât gresia să fie cu o nuanță mai închisă la culoare decât culoarea pereților. În felul acesta vom da senzația unei băi mai mari.
- Mobila nu trebuie să fie niciodată aceeași nuanță cu culoarea gresiei și faianței. Cel mai bine este să combinăm o culoare puternică cu una neutră sau pastelată.
- Culoarea predominantă dictează personalitatea băii, după cum urmează:
- Albul îi va da încăperii un aer luxos.
- Griul este pentru eleganță și simplitate.
- Cremul este pentru cei care își doresc un aspect regal.
- Albastrul revitalizează.
- Verdele oferă un aer de prospețime.
- Violetul și movul sunt principala alegere pentru cei care doresc să spargă monotonia unei băi mici. E o alegere ușor excentrică, dar modernă în același timp.
- Roșul și galbenul sunt pentru cei care își doresc să aducă în baia lor zilele senine și calde de vară.
- Negrul oferă un aer de îndrăzneală.
Produsele de baie completează cromatica de bază
După ce am decis culoarea de bază, a venit momentul să alegem obiectele sanitare. Materialul și culoarea lor trebuie să fie în ton cu designul ales. Pentru băile moderne, cele mai potrivite obiecte sanitare sunt cele care oferă un aer minimalist cu funcționalități multiple. De exemplu, sanitarele de la NeaKaisa oferă o gamă largă de produse de baie care reușesc cu succes să completeze orice design ales. În funcție de mărimea băii va trebui să decidem între cabină de duș și cadă. Apoi, lavoarul trebuie să se potrivească ca design, material și formă cu vasul de toaletă și restul obiectelor sanitare. Un finisaj lucios sau mat poate face diferența între bun gust și eșec. La fel și materialele din care sunt realizate produsele de baie sunt importante în procesul de amenajare a băii.
Sanitarele suspendate, alegerea băilor moderne și curate
Obiectele sanitare de la NeaKaisa oferă variante diverse, de la lavoare pe blat, sub blat sau suspendate la bideuri și vase de wc suspendate pentru o senzație de spațiu și confort sporit.
Un astfel de sistem de instalare a vasului de toaletă are atât un rol vizual, cât și un impact pozitiv în folosirea eficientă a băii, mai ales pentru că multe dintre aceste vase de toaletă se potrivesc perfect cu un rezervor de wc incastrat, pentru un aer mai modern și, în același timp, minimalist. O astfel de soluție ocupă mai puțin spațiu decât un rezervor așezat, dacă este încastrat în perete, pentru că se economisesc aproximativ 30 de centimetri, ceea ce în economia băii poate însemna diferența dintre o baie aglomerată și una perfect amenajată. În plus, există anumite rezervoare încastrate care au și funcții suplimentare, precum:
- Sistemul Duofresh patentat de producătorul elvețian Geberit. Această tehnologie activează ca o hotă pentru baie, filtrând aerul și mirosurile. Este un sistem preferat de cei care nu au aerisire naturală în baie.
- Sistemul Direct Flush de la Villeroy & Boch care asigură o igienizare mult mai eficientă a vasului de toaletă și care, datorită designului inteligent, permite clătirea întregului vas de toaletă, chiar și acolo unde până acum peria de toaletă nu ajungea niciodată.
- Tehnologia Triple Vortex de la Grohe care reunește trei beneficii într-unul singur. Este silențios, nu stropește și curăță vasul cu minuțiozitate. Acest sistem este ca o furtună puternică ce reușește să limpezească vasul de toaletă folosind mult mai puțină apă decât la toaletele clasice.
Produsele de baie trebuie să aibă culorile, măsurile și designul potrivite cu cromatica și tipul de amenajare alese. De exemplu, băile moderne se pretează cel mai bine pe sisteme de linii drepte și forme simple, modele simetrice și finisaje compacte.
Sistemul de iluminare este mai important decât am crede
După ce am ales produsele de baie, a venit rândul corpurilor de iluminat. Pentru că vorbim despre un spațiu cu umezeală mare, e important să alegem sisteme sigure și eficiente care să se potrivească designului ales. Cele mai moderne băi au trei tipuri de astfel de sisteme:
- Lumina pentru activități de detaliu
Sunt corpurile de iluminat pe care le folosim în special atunci când ne îngrijim fața, ne machiem și ne bărbierim. Cele mai bune variante sunt ledurile încastrate în oglindă sau corpurile verticale dotate cu lumină rece și puternică. - Lumina ambientală
Este total opusă luminii de lucru și avem nevoie de ea pentru momentele de relaxare sub dușuri lungi și fierbinți sau băile cu spumă, după o zi aglomerată. Corpurile de iluminat care se pretează cel mai bine aici sunt plafonierele sau spoturile dotate cu lumină caldă și ușor difuză. - Lumina de contrast
Este cea care vine în completarea luminii ambientale, însă care pune accent mai mult pe liniile de decor, oferind spațiului o mai mare intimitate și armonie cu designul ales. Spoturile încastrate și aplicele sunt cele mai potrivite aici, de obicei sunt dotate cu becuri care emană lumină caldă și mult mai difuză.
Funcționalitate combinată cu culoare și design
După ce am rezolvat cromatica, obiectele sanitare și iluminatul, a venit momentul să îi oferim băii ultimele finisaje pentru transformarea dintr-o baie banală în una de excepție de care să ne bucurăm de fiecare dată când pășim în ea. Iar aici sunt importante două elemente:
- Accesoriile de baie și îmbinarea utilului cu plăcutul
Printre accesoriile de baie care nu trebuie să ne lipsească în noua noastră încăpere modernă și relaxantă, se află savoniera, dispenserul personalizat pentru săpunul lichid, suportul pentru periuța de dinți, suporturile pentru prosoapele de baie, etajerele pentru produsele de igienă, organizatoarele pentru produsele cosmetice, peria pentru toaletă și suportul pentru hârtie igienică. Cel mai important aici este să alegem un set care să ne reprezinte pe noi și, în același timp, să se potrivească perfect cu culorile, materialele și designul ales. De preferabil ar fi ca ele să nu iasă foarte mult în evidență, păstrând un aer omogen și minimalist, în culorile de bază alese deja.
- Textilele însuflețesc personalitatea băii
Dacă în cazul accesoriilor standard de baie ele trebuie să fie simple și în culori de bază, atunci când vine vorba de materialul și culoarea covorașului de baie, a perdelei de duș sau a prosoapelor, lucrurile se schimbă și creativitatea nu are limite. Pe lângă utilitatea lor, ele pot fi folosite ca o notă de nuanță puternică, ce să scoată în evidență personalitatea vibrantă a băii. Covoarele roșii asortate cu albul pereților sau cele albe contrastante cu un negru ales pentru gresie le vor oferi băii noastre o notă de îndrăzneală completată eventual de obiectele decorative precum o plantă rezistentă la umezeală.
Cel mai important însă este ca toate elementele de mai sus, de la cromatică la produsele de baie sau accesoriile de baie să se îmbine perfect, într-o armonie modernă ce facilitează momente de răsfăț și relaxare.