Tehnologia nu stă pe loc nici în industria auto. Smartphone-ul a devenit de nelipsit din ritualul nostru zilnic, iar funcțiile sale din ce în ce mai avansate ne ajută inclusiv în călătoriile cu mașina, pentru mai multă siguranță și confort sporit.
Indiferent ce model de smartphone deții, iPhone 14, iPhone 15, Samsung Galaxy Ultra sau chiar modele mai vechi, conexiunea cu automobilul pe care îl conducem este importantă pentru fiecare dintre drumețiile pe care le facem.
Începuturile au fost modeste anii trecuți, cu cabluri auxiliare și conexiuni Bluetooth pentru redarea melodiilor preferate sau pentru apelarea hands-free. În timp, integrarea telefonului cu software-ul mașinii a devenit mai sofisticată și a adus cu sine funcții noi precum GPS, asistența vocală și aplicațiile destinate condusului.
Apple CarPlay și Android Auto au întărit legătura smartphone-mașină până la punctul în care acum putem să facem mirroring telefonului direct pe bordul mașinii, să navigăm cu ușurință și să interacționăm în același timp cu alți șoferi, sau să avem acces la un număr nelimitat de melodii, păstrând în același timp privirea concentrată pe șofat.
Tehnologia a adus, fără urmă de îndoială, o mai mare siguranță. Sistemele de avertizare, senzorii de proximitate, evoluția sistemelor de frânare sau direcție, toate au dus la un număr mai mic de accidente rutiere. Apariția smartphone-urilor a ridicat însă îngrijorări legate de distragerea atenției șoferilor în timpul condusului.
Inovațiile încercat să rezolve, măcar parțial, această problemă. Prin tehnologia de recunoaștere vocală, șoferul poate controla funcțiile telefonului, fără să interacționeze fizic cu acesta. Cu ajutorul comenzilor vocale putem să efectuăm și să primim apeluri, să trimitem mesaje text, să ajustăm navigația sau să redăm conținut audio. Funcții adiționale precum Do not disturb limitează notificările în timpul condusului și reduc tentația de a folosi telefonul.
Smartphone-ul nostru este un real ajutor și atunci când plecăm la un drum lung. Dispozitivele GPS din anii trecuți arătau direcția de mers, însă le lipsea interactivitatea aplicațiilor de astăzi precum Google Maps sau Waze.
Acestea ne ajută să evităm ambuteiajele în condiții de trafic aglomerat, să economisim timp, să știm din timp zonele de construcții sau pe cele cu blocaje și se actualizează în timp real pentru a optimiza traseul și a oferi cea mai eficientă rută.
Unele aplicații permit interacțiuni cu ceilalți șoferi, pentru precizie maximă.
Prin aplicații special dedicate, cu ajutorul smartphone-ului putem alege rute mai economice sau putem găsi cea mai apropiată stație de alimentare sau pe cea cu cele mai avantajoase prețuri.
Dacă deții un automobil electric, ai de asemenea la dispoziție aplicații care să te ajute să identifici stațiile de încărcare din apropiere, fără să-ți mai faci griji cu privire la autonomia limitată a mașinii tale.
Nu mai este nevoie să te afli fizic în mașină sau în proximitatea acesteia, pentru că multe dintre automobilele moderne pot fi încuiate sau descuiate de la distanță în timp ce motorul poate fi oprit sau pornit. De asemenea, vehiculul poate fi ușor localizat într-o zonă aglomerată. Tot de la distanță poți monitoriza starea mașinii, inclusiv nivelul de combustibil pe care îl ai la dispoziție sau presiunea din anvelope.
Dacă autoturismul tău nu funcționează în parametri optimi, poți fi notificat direct pe telefon. De la schimbul de ulei și până la starea anvelopelor, ești informat din timp și eviți riscul defecțiunilor majore. În acest mod, îți întreții mașina mai ușor și mai economic și știi că te afli în siguranță.
Atunci când pleci la un drum lung, ai nevoie de divertisment de calitate. Datorită platformelor de streaming precum Apple Music sau Spotify, ai opțiuni nelimitate de cărți audio, muzică sau podcasturi. Tot cu ajutorul smartphone-urilor, cei mici se pot distra cu aplicații educative și jocuri virtuale pe tot parcursul traseului.
O conexiune bună între smartphone și mașină nu e menită doar pentru divertisment, ci ne poate salva viața. În caz de accident, acesta poate fi raportat rapid, iar ajutorul ajunge mult mai repede. Mai mult, chiar dacă nu ești conectat la internet, ai posibilitatea de a salva hărțile virtuale pentru a naviga fără probleme și în zone necunoscute.
Tot datorită smartphone-ului, avem posibilitatea de informare în timp real cu privire la condiții meteo nefavorabile precum inundații sau furtuni. Chiar și în zonele mai izolate, fără semnal mobil, un smartphone echipat cu comunicație prin satelit poate activa funcția SOS, pentru a alerta echipele de intervenție în cazul unui incident.
Pe măsură ce tehnologia avansează, realitatea augmentată (AR) și inteligența artificială (AI) vor face din telefon un veritabil centru de comandă, pentru monitorizare și conducere vehicul, chiar de la distanță.
Mai mult, giganții din tehnologie lucrează la dezvoltarea unor ecosisteme performante care integrează nu doar smartphone-ul și mașina, ci și device-urile din locuință, pentru a optimiza perfect orice plan de deplasare, pentru drumeții mai inteligente și mai sigure.