2025: Poți parca jumătate pe trotuar, jumătate în stradă, dacă lași spațiu pentru pietoni?

Autor: Radu Țuțulan 28 dec. 2024 Știri auto
2025: Poți parca jumătate pe trotuar, jumătate în stradă, dacă lași spațiu pentru pietoni?

Găsirea unui loc de parcare nu e deloc o sarcină ușoară, mai ales în orașe precum București, Cluj sau Iași. De aceea, mulți șoferi urcă mașinile pe trotuar, blocând total astfel circulația pietonilor, ceea ce nu e regulamentar. Dar, conform legii, în 2025 poți parca jumătate pe trotuar, jumătate în stradă, dacă lași spațiu pentru pietoni?

Mulți șoferi își lasă mașinile unde găsesc un spațiu suficient, pe trotuar, pe trecerea de pietoni, chiar și în intersecții. Lipsa locurilor de parcare nu este, însă, o scuză pentru a încălca regulile de circulație impuse de Codul Rutier.

De aceea, este important să nu blochezi sau să îngreunezi circulația altor vehicule sau a pietonilor.

Pentru că legea prevede sancțiuni atât pentru cei care parchează neregulamentar pe un drum public, cât și pentru cei care blochează trotuarele.

Poți parca mașina pe trotuarul din fața casei?

Codul Rutier interzice oprirea sau staționarea în anumite zone sau intervale orare. Aceste zone sunt semnalizate prin indicatoare amplasate vizibil.

Pentru a evita astfel de restricții, unii conducători își lasă mașinile pe trotuar. Numai că Art. 72 din OUG nr. 195/2022, privind circulația pe drumurile publice, interzice ocuparea trotuarelor cu vehicule imobilizate.

Șoferul este obligat să lase spațiu pentru circulația pietonilor. Astfel, poți parca mașina pe trotuarul din fața casei, dar trebuie să lași un loc de cel puțin un metru pentru pietoni. În caz contrar poți primi amendă pentru parcare neregulamentară și chiar poate fi ridicată mașina.

Amendă pentru parcare neregulamentară pe un drum public

Amenda pentru parcare neregulamentară se aplică atât pe drumurile publice, cât și pentru ocuparea trotuarului.

Sancțiunea minimă pentru parcare neregulamentară este de 2 puncte de amendă, dar poate ajunge până la 6 puncte, în anumite situații. Punctul de amendă este plafonat, până la finalul anului 2024, la 165 de lei. Dar, din 2025, dacă nu se prelungește plafonarea, acesta va reprezenta 5% din salariul minim brut pe țară.

Așadar, punctul de amendă în 2025 ar putea fi majorat la 202,5 lei. Ceea ce înseamnă că amenzile pentru oprire sau staționare neregulamentară ar putea porni de la puțin peste 400 de lei și ar putea depăși 1.200 de lei.

Aceleași amenzi se vor aplica și dacă se va parca sau staționa pe spațiul verde.

2025: Poți parca jumătate pe trotuar, jumătate în stradă?

Legislația rutieră prevede că mașinile pot fi parcate pe trotuar doar dacă indicatoarele și marcajele din zonă permit asta.

De asemenea, sunt multe situații în care nu este permis să parchezi mașina pe carosabil, chiar dacă spațiul permite acest lucru.

De aceea, șoferii care parchează mașina jumătate pe trotuar, jumătate în stradă, trebuie să țină cont de indicatoarele rutiere care sunt în acea zonă și de locul în care își lasă mașina.

Indicator care permite parcarea jumătate pe trotuar, jumătate pe carosabil
Indicator care permite parcarea jumătate pe trotuar, jumătate pe carosabil

Pentru că dacă parcarea e interzisă, fie pe trotuar, fie în stradă, atunci poliția îl va sancționa, chiar dacă încalcă legea „doar cu jumătate de mașină”.

În plus, vehiculul poate fi ridicat, conform legii, urmând ca șoferul să suporte toate costurile.

Dar, dacă pe acea porțiune de drum există un indicator care permite să parchezi mașina jumătate pe drum, jumătate pe trotuar, atunci este legal să o lași așa.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: shutterstock.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide