Ce pățești dacă te ții după o mașină de Poliție aflată în misiune: „Prințul” și-a pierdut „regatul”

Autor: Radu Țuțulan 07 nov. 2024 Știri auto
Ce pățești dacă te ții după o mașină de Poliție aflată în misiune: „Prințul” și-a pierdut „regatul”

Majoritatea șoferilor încetinesc în momentul în care întâlnesc Poliția. Dar, un „prinț” din Suceava a considerat că nu pățește nimic dacă se ține după o mașină de Poliție aflată în misiune, folosind-o pe post de antemergător. Rezultatul: și-a pierdut „regatul”.

Legea din România prevede mai multe categorii de vehicule care au un regim de circulație preferențial.

Ceea ce înseamnă că, în anumite condiții, aceste vehicule nu sunt obligate să respecte regulile de circulație impuse pe drumurile publice.

În această categorie intră, printre altele, mașinile de Salvare, Pompieri, Jandarmerie și, desigur, Poliție. Totodată, Codul Rutier impune și o serie de obligații pentru șoferi în momentul în care se întâlnesc cu aceste autovehicule.

Ce obligații au când întâlnești o mașină de Poliție în misiune

Pentru a se deosebi de restul vehiculelor, mașinile de Poliție, Pompieri, Jandarmerie sau Ambulanță sunt dotate cu un sistem de lumini de culoare roșie ori albastră.

Girofar roșu vom întâlni doar pe mașinile de Poliție și Pompieri. Conform legii, atunci când aceste vehicule au semnalele luminoase sau acustice în funcțiune, șoferii sunt obligați să oprească și să acorde prioritate.

Restul vehiculelor de intervenție au semnale luminoase doar de culoare albastră (Ambulanță, Jandarmerie, Poliția de Frontieră, etc.). Acestea au prioritate de trecere, dar șoferii nu sunt obligați să oprească.

Poți depăși o mașină de Poliție care nu se află în misiune?

În momentul în care nu se află în misiune, conducătorul mașinii de Poliție este obligat să oprească semnalele acustice și luminoase.

Astfel, dacă nu se află în misiune, cel aflat la volanul mașinii de intervenție are aceleași obligații legale ca restul conducătorilor auto.

Ceea ce înseamnă că poți depăși o mașină de Poliție care nu se află în misiune. Desigur, dacă respecți toate obligațiile legale, mai ales limita de viteză.

Ce pățești dacă te ții după o mașină de Poliție aflată în misiune

Unii șoferi nu țin cont de aceste reguli de circulație, fie din ignoranță fie pentru că pur și simplu nu le-au știut niciodată.

Recent, Poliția Română a publicat un clip cu un șofer care a folosit mașina de Poliție pe post de antemergător.

Polițiștii din Suceava se deplasau în regim prioritar la un accident cu victimă. Pe lângă faptul că erau cu ochii-n patru în astfel de condiții, au constatat că mai au o „grijă” în plus: un personaj care le „făcea coadă”. După o discuție scurtă – atât a permis timpul colegilor – fiecare și-a văzut de drum”, se precizează în postarea publicată de Poliția Română pe Facebook.

Deși credea că a scăpat, șoferul, numit „prinț cu antemergător” în postare, a aflat ce se întâmplă dacă te ții după o mașină de Poliție aflată în misiune.0

Prințul cu antemergător” a pierdut dreptul de a-și conduce „regatul” pe patru roți pentru următoarele 180 de zile […] și o amendă de 4.290 de lei pentru conducere agresivă și alte abateri de la regimul rutier. Să faci ce a făcut respectivul se numește dispreț față de valorile umane și față de semeni, dar și o desconsiderare a legislației rutiere, ceea ce poate avea urmări grave asupra siguranței tuturor participanților la trafic”, mai precizează autoritățile.

VIDEO


Sursa: Poliția Română


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: Politia Rutieră


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide