Porsche 959 a fost unul dintre cele mai importante supercar-uri ale anilor 1980, alături de Ferrari F40. Un astfel de exemplar se află în Țiriac Collection, fiind o mașină pe care domnul Ion Țiriac i-a dăruit-o fiului său.
Vă vine să credeți sau nu, Porsche 959 a fost creat cu Grupa B în minte. Acea Grupă B a Campionatului Mondial de Raliuri care a dat naștere unor mașini formidabile, precum Audi Quattro sau Lancia Delta Integrale.
Porsche și-a dorit să participe la rândul său la vârful sportului cu motor atunci când venea vorba de raliuri, așa că a început dezvoltarea unei supermașini așa cum nu s-a mai văzut până atunci.
Dezvoltarea modelului 959 a început în anul 1981, iar în 1983, la Salonul Auto de la Frankfurt, a fost expus și primul concept al mașini, care a fost denumit sugestiv „Gruppe B”. 959 urma să fie primul Porsche de serie cu tracțiune integrală, dar dezvoltarea acestui nou concept de propulsie a pornit la începutul anilor 1980 cu modelul 911.
După succesul înregistrat cu 911 în raliul Paris-Dakar, Porsche a participat în 1985 în acest raliu cu noul 959. Conform regulilor Grupei B, cel puțin 200 de mașini de serie trebuiau vândute pentru omologare – o condiție pe care Porsche o îndeplinea cu comenzile confirmate la scurt timp după IAA Frankfurt din 1983.
Prin urmare, Porsche a intrat într-un raliu cu precursorul unei mașini din Grupa B pentru prima dată. Din păcate, motoarele biturbo de 400 CP nu au fost terminate la timp. Deci, în 1985, nu erau trei 911 cu componente de 959 la start ca în anul precedent, ci trei mașini 959 cu motoare 911. Din cauza capriciilor raliului Paris-Dakar, niciunul nu a reușit să ajungă la linia de sosire, așa că au încercat din nou anul următor – și au câștigat.
După această victorie, Porsche s-a retras din Paris-Dakar. Modelul 959 nu avea să apară nici în Campionatul Mondial de Raliuri, deoarece FIA a interzis utilizarea mașinilor din Grupa B la sfârșitul anului 1986. Acestea se dovediseră prea periculoase, astfel că 959 nu a mai avut ocazia să arate de ce este în stare în campionatul pentru care fusese creat.
Însă, exemplarele create pentru raliu și-au dovedit rapid abilitățile pe drumurile publice. Versiunea de serie a lui 959 a fost cea mai rapidă mașină din lume la momentul apariției, folosind un motor ce dezvolta 450 CP, fiind cuplat la un nou sistem de tracțiune integrală. De asemenea, mașina folosea o suspensie ajustabilă își putea modifica automat garda la sol pentru o mai bună stabilitate.
Cel mai puternic model Porsche de serie de la acea vreme dispunea și de o caroserie aerodinamică, care reducea portanța. Combinația de putere, aerodinamică și tehnologie a permis mașinii să atingă o viteză maximă de 317 km/h.
Porsche 959 a fost produs între 1986 și 1993 în doar 292 de exemplare, fiind unul dintre cele mai importante modele din istoria companiei. Mai mult, tracțiunea integrală introdusă pe 959 și-a făcut loc pe 911 odată cu generație 964. De asemenea, stabilitatea oferită de acest sistem a făcut că toate versiunile 911 Turbo care au urmat să fie dotate în standard cu tracțiune integrală permanentă.
Vizitatorii pot admira această mașină și alte peste 170 de automobile și motociclete în fiecare weekend, la adresa Calea Bucureștilor, nr. 289, Otopeni. Programul este vineri-duminică, între orele 10:00 și 19:00. De asemenea, Porsche are un loc special în Țiriac Collection, astfel că pasionații brandului pot admira modele dintre cele mai importante cu ocazia vizitării galeriei auto.