Noul Ferrari F80 debutează oficial. Hypercar-ul italian folosește un V6 hibrid cu 1.200 CP

Autor: Ionuț Vîlciu 17 oct. 2024 Știri auto

Producătorul italian a dezvăluit oficial noul său hypercar, succesor pentru LaFerrari. Mașina folosește un propulsor V6 hibrid ce dezvoltă 1.200 CP.

A venit momentul să facem cunoștință cu noul halo car al producătorului italian, mașină care face parte dintr-o familie de modele legendare, precum F40, Enzo și LaFerrari.

Noul F80 revine la nomenclatura cu care a pornit această serie, însă are o nouă abordare sub caroseria sculptată în tunelul aerodinamic. Concurentul pentru McLaren W1 folosește un propulsor V6 hibrid de 3.0 litri, în premieră pentru această serie. LaFerrari folosea, de asemenea, un motor hibrid, dar acela era un V8.

Cel mai puternic Ferrari din istorie

Pentru F80, Ferrari a ales să combine un motor V6 supraalimentat cu trei motoare electrice. Rezultatul ajunge la o putere maximă de 1.200 CP, fiind cea mai puternică mașină pe care Ferrari a construit-o vreodată. De unul singur, motorul termic produce 900 CP, fiind ajutat de cele trei motoare electrice: unul pe puntea spate, două pe puntea față. Astfel că mașina beneficiază și de tracțiune integrală.

Cu ajutorul acestui propulsor, care produce mai multă putere chiar și decât cel regăsit în F1, mașina poate accelera de la 0 la 100 km/h în 2,15 secunde. Viteza maximă pe care o poate atinge este de 350 km/h, valori chiar mai bune decât cele comunicate de McLaren pentru noul său hypercar.

Aerodinamica joacă un rol important

Formele agresive ale caroseriei din fibră de carbon sunt acolo pentru a genera maximum de apăsare la sol. F80 înglobează trăsături de design pe care le cunoaștem de la modele faimoase ale companiei. Spre exemplu, în partea frontală există un panou negru inspirat de Ferrari Daytona, așa cum am văzut și la noul 12Cilindri. Aripile sunt sculptate pentru a aduce aminte de cele ale lui F40, iar eleronul spate este activ, ajustându-se în funcție de nevoile aerodinamice ale mașinii.

La 250 km/h, mașina produce peste 1.000 kg de apăsare la sol. Jumătate din această forță de apăsare este produsă de podeaua mașina, astfel că F80 se „lipește” de asfalt într-un mod similar mașinilor de Formula 1.

Aerodinamica lucrează în tandem cu o suspensie activă, care are câte un motor electric pe fiecare colț al mașinii. Astfel, F80 nu mai are nevoie de bare antiruliu pentru a controla ruliul și tangajul. Dar, mai important este faptul că suspensia poate menține o gardă la sol constantă, pentru ca pachetul aerodinamic să poată funcționa așa cum trebui la orice viteză.

Ferrari F80 va costa peste 3 milioane de euro

Noul Ferrari F80 va avea un preț de 3,6 milioane de euro per exemplar. Acest lucru îl face să fie cel mai scump automobil pe care Ferrari l-a lansat vreodată și cu 1.2 milioane de euro mai scump decât un McLaren W1. Ferrari va construi doar 799 de exemplare, cu producția planificată să înceapă în 2025 și să dureze până în 2027.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Ferrari


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide