Depășirea limitei de viteză îi poate costa pe șoferi sute, chiar mii de lei, iar în unele cazuri se va suspenda și permisul de conducere. Însă, iei amendă pentru depășirea limitei de viteză cu 9 km/h?
Autoritățile din România impun diferite limite de viteză, în funcție de tipul de drum și zona în care se aplică.
De exemplu, în apropierea trecerilor de pietoni sau a școlilor, poate fi impusă o viteză maximă de 30 km/h. Chiar dacă în afara acestor zone limita de viteză poate fi chiar și de 80 km/h.
Limitele de viteză pe drumurile din România sunt:
Aceste limite de viteză pot să difere, însă. Conform legii, administratorul drumului, adică Primăria, Consiliul Local, Județean sau Compania Națională de Drumuri, pot impune alte limite de viteză.
De exemplu, pe Drumul Național 1, viteza maximă de deplasare este de 70 km/h. Iar în apropierea trecerilor pentru pietoni limita e coborâtă la 30 km/h.
Codul Rutier stabilește o serie de sancțiuni pentru șoferii care depășesc limita de viteză.
Valoarea amenzii diferă în funcție de viteza cu care a fost depășită limita impusă:
De exemplu, dacă un șofer e înregistrat de radar cu 79 km/h, pe DN 1, în zona unde limita de viteză e de 30 km/h, acesta va primi între 9 și 20 de puncte de amendă. Pentru că a depășit cu 49 km/h limita de viteză impusă pe acel sector de drum. În condițiile în care un punct de amendă valorează 165 de lei, sancțiunea maximă poate ajunge în acest caz la 3.300 de lei.
Însă, dacă aceeași viteză e înregistrată într-o zonă unde limita e de 70 km/h, înseamnă că a depășit viteza maximă cu 9 km/h. În acest caz mai este amendat?
„Legislația rutieră prevede o toleranță legală între care se poate angaja răspundere contravențională. Și anume, de 9 kilometri. Practic, cine depășește cu 1 kilometru viteza legală, nu va fi sancționat, ci doar dacă depășește cu 10 kilometri”, a explicat comisarul șef Alexandru Popa, ofițer specialist în cadrul Direcției Rutiere a IGPR, invitat în cadrul unei emisiuni la Digi FM.
Așadar, pentru depășirea cu 9 km/h a limitei de viteză nu iei amendă. Pentru că legea rutieră nu prevede sancțiuni decât de la depășirea cu cel puțin 10 km/h în sus a vitezei maxime impuse pe un anumit sector de drum.