Pot șoferii să depășească pe linia de tramvai fără să ia amendă?

Autor: Radu Țuțulan 09 oct. 2024 Știri auto
Pot șoferii să depășească pe linia de tramvai fără să ia amendă?

Depășirea este o manevră periculoasă, de aceea este stabilit prin lege exact în ce condiții se poate efectua aceasta. Șoferii care încalcă regulile, riscă să primească o sancțiune substanțială și chiar să rămână fără permis de conducere. De exemplu, pot șoferii să depășească pe linia de tramvai fără să ia amenda?

Regulile de efectuare a unei depășiri sunt stabilite de Codul Rutier. Acestea sunt predate la școala de șoferi, atât de către instructorul care îi învață, practic, pe cursanți să conducă un autovehicul, cât și la orele de legislație.

În plus, la finalul pregătirii, se susțin un examen teoretic și unul practic, în timpul cărora sunt testate cunoștințele acumulate. Deci, inclusiv în ceea ce privește regulile de efectuare a unei depășiri.

Care sunt regulile de depășire

Conducătorul de vehicul care efectuează depășirea este obligat să:

  • se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenţia începerii unei manevre similare şi că poate depăşi fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulaţia din sens opus;
  • semnalizeze intenţia de efectuare a depăşirii;
  • păstreze în timpul depăşirii o distanţă laterală suficientă faţă de vehiculul depăşit;
  • reintre pe banda sau în şirul de circulaţie iniţial după ce a semnalizat şi s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiţii de siguranţă pentru vehiculul depăşit şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

În ce situații se interzice depășirea

Se interzice depăşirea vehiculelor:

  • în intersecţii cu circulaţia nedirijată;
  • în apropierea vârfurilor de rampă, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;
  • în curbe şi în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;
  • pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri şi în tuneluri;
  • pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje;
  • pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la mai puţin de 50 m înainte de acestea;
  • în dreptul staţiei pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar staţia nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;
  • în zona de acţiune a indicatorului „Depăşirea interzisă”;
  • când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parţial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;
  • când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat să efectueze manevre de evitare a coliziunii;
  • pe sectorul de drum unde s-a format o coloană de vehicule în aşteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulaţie.

De asemenea, este interzisă depăşirea coloanei oficiale.

Este legal să faci o depășire pe linia de tramvai?

Mulți șoferi folosesc linia de tramvai pentru a depăși coloana de mașini care staționează la semafor.

Iar în unele situații depășesc cu bună știință linia continuă care delimitează zona șinelor de tramvai de benzile destinate vehiculelor.

Depășirea coloanei la semafor se sancționează cu 4 sau 5 puncte de amendă și reținerea permisului pentru 30 de zile. Ceea ce înseamnă o amendă contravențională cuprinsă între 660 și 825 de lei.

Pot șoferii să depășească pe linia de tramvai fără să ia amendă?

Deși circulația vehiculelor pe linia de tramvai este interzisă, există situații în care șoferii pot folosi spațiul destinat transportului public.

Pe drumul public cu cel mult două benzi pe sens și cu o a treia bandă pe care este linia tramvaiului lângă axul drumului, conducătorii de vehicule pot folosi această bandă, cu obligația să lase liberă calea tramvaiului, la apropierea acestuia”, se arată în Articolul 103 din Codul Rutier.

Ceea ce înseamnă că, în condițiile în care nu există un indicator care să interzică accesul, șoferii pot circula pe șinele de tramvai. Iar în cazul unei depășiri, trebuie să respecte toate celelalte obligații rutiere.

De asemenea, trebuie să fie atenți la marcajul rutier. De multe ori, șina de tramvai este delimitată de drum printr-o linie continuă.

Iar pentru nerespectarea marcajului linie continuă, potrivit Codului Rutier 2024, sancțiunea este între 990 lei și 1.320 lei. În plus, permisul va fi suspendat pentru o perioadă de 60 de zile.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: shutterstock.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide