Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de mari dimensiuni

Autor: Radu Țuțulan 01 oct. 2024 Știri auto
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de mari dimensiuni

De multe ori, agricultorii folosesc drumurile publice pentru a se deplasa cu tractorul, combina sau alt utilaj agricol de la o locație la alta. Aceste vehicule sunt lente, de mari dimensiuni și uneori foarte greu de depășit. Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice și cum depășești corect un astfel de vehicul?

Pentru a circula pe drumurile publice, un autovehicul trebuie să fie înmatriculat sau înregistrat.

Ceea ce înseamnă că trebuie să îndeplinească mai multe criterii de siguranță, atât pentru ocupant cât și față de alte vehicule.

De exemplu, este legal să circuli cu un tractor de mari dimensiuni, o combină sau un alt utilaj agricol masiv pe drumurile publice?

Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice?

Utilajele agricole de mari dimensiuni sunt concepute să ruleze pe câmp și pe terenuri accidentate. Majoritatea sunt dotate cu sistem de lumini, cu lămpi de semnalizare și sunt omologate de Registrul Auto Român.

Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu excepția celor trase sau împinse cu mâna și a bicicletelor, trebuie să fie înmatriculate ori înregistrate”, se precizează în Art. 12 din legea 195/2002.

Pentru a putea înmatricula sau înregistra un vehicul autopropulsat, acesta trebuie omologat. Astfel, se certifică îndeplinirea standardelor minime de siguranță pentru pasageri și alți participanți la trafic.

Pentru a rula pe terenul agricol, un utilaj nu trebuie neapărat omologat și înmatriculat. Însă, în momentul în care circulă pe un drum public, respectivul vehicul este obligatoriu să fie înmatriculat sau înregistrat.

Așadar, numai utilajele agricole înmatriculate sau înregistrate au voie să circule pe drumurile publice.

Ai voie să depășești utilajele agricole care circulă lent?

Mulți șoferi sunt tentați ca atunci când întâlnesc un utilaj agricol de mari dimensiuni, care merge cu viteză mică, să îl depășească cât mai repede posibil.

Însă, înainte de a face asta, trebuie să fie atenți la marcajele și indicatoarele rutiere din zona respectivă.

Se interzice depășirea vehiculelor când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar și parțial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spațiul de interzicere”, conform Art. 120, alin. 1, lit. (i), din Codul Rutier.

Așadar, nu ai voie să depășești un utilaj agricol dacă prin asta încalci linia continuă. Aceeași situație este valabilă în cazul în care depășești un biciclist sau o mașină oprită.

Cum depășești corect un utilaj agricol de mari dimensiuni

În momentul în care șoferii întâlnesc un astfel de utilaj, trebuie să fie foarte atenți înainte ce a efectua manevra de depășire.

În primul rând, unele vehicule sunt mai late decât banda pe care circulă. Ceea ce înseamnă că circulă parțial și pe cealaltă bandă. Caz în care depășirea nu poate fi făcută decât în zona unde lățimea drumului permite asta.

De asemenea, utilajele mari obturează vizibilitatea, așa că ar trebui să intri în depășire doar atunci când vezi foarte bine drumul din față, inclusiv marcajele și indicatoarele rutiere.

Conform legii, cel care efectuează o depășire este obligat să:

  • se asigure că acela care îl urmează sau îl precedă nu a semnalizat intenția începerii unei manevre similare și că poate depăși fără a pune în pericol sau fără a stânjeni circulația din sens opus;
  • semnalizeze intenția de efectuare a depășirii;
  • păstreze în timpul depășirii o distanță laterală suficientă față de vehiculul depășit;
  • reintre pe banda sau în șirul de circulație inițial după ce a semnalizat și s-a asigurat că poate efectua această manevră în condiții de siguranță pentru vehiculul depășit și pentru ceilalți participanți la trafic.

În ce situații este interzis să depășești utilajele agricole

Legea din România stabilește mai multe situații în care e interzis să efectuezi o depășire, indiferent că este vorba de o căruță, un utilaj agricol sau o altă mașină.

Se interzice depășirea oricărui vehicul:

  • în intersecții cu circulația nedirijată;
  • în apropierea vârfurilor de rampă, când vizibilitatea este redusă sub 50 m;
  • în curbe și în orice alte locuri unde vizibilitatea este redusă sub 50 m;
  • pe pasaje denivelate, pe poduri, sub poduri și în tuneluri. Prin excepție, pot fi depășite în aceste locuri vehiculele cu tracțiune animală, motocicletele fără ataș, mopedele și bicicletele, dacă vizibilitatea asupra drumului este asigurată pe o distanță mai mare de 20 m, iar lățimea drumului este de cel puțin 7 m;
  • pe trecerile pentru pietoni semnalizate prin indicatoare şi marcaje;
  • pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la mai puțin de 50 m înainte de acestea;
  • în dreptul stației pentru tramvai, atunci când acesta este oprit, iar stația nu este prevăzută cu refugiu pentru pietoni;
  • în zona de acțiune a indicatorului „Depășirea interzisă”;
  • când pentru efectuarea manevrei se încalcă marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circulă, chiar şi parțial, pe sensul opus, ori se încalcă marcajul care delimitează spaţiul de interzicere;
  • când din sens opus se apropie un alt vehicul, iar conducătorul acestuia este obligat să efectueze manevre de evitare a coliziunii;
  • pe sectorul de drum unde s-a format o coloană de vehicule în așteptare, dacă prin aceasta se intră pe sensul opus de circulație.

În general, polițiștii nu sancționează încălcarea liniei continue atunci când se depășește un obstacol care blochează drumul. Dar numai dacă manevra s-a făcut în siguranță, fără a pune în pericol pe cei care vin din sens opus sau alți participanți la trafic.

Ceea ce înseamnă că șoferul care intră în depășire trebuie să își ia toate măsurile de prevenire a unui accident.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide