2024: Când iei amendă dacă transporți animale de companie cu mașina personală

Autor: Radu Țuțulan 28 sept. 2024 Știri auto
2024: Când iei amendă dacă transporți animale de companie cu mașina personală

Șoferii care transportă animale de companie cu mașina personală pot primi o amendă de până la 3.300 de lei. Sancțiunea se aplică celor care nu respectă regulile impuse de autorități.

Animalele de companie transportate cu mașina personală pot aduce șoferilor o amendă de până la 3.300 de lei, dacă nu respectă legea.

De exemplu, această sancțiune poate fi aplicată atunci când pisica sau câinele nu se află pe locul potrivit.

Cum transporți un animal de companie cu mașina

Codul Rutier stabilește că nu poți transporta animale în mașină decât în anumite condiții. Iar cei care nu respectă aceste reguli, riscă să primească o sancțiune drastică.

Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni […] transportul animalelor pe locurile din față ale vehiculelor”, precizează articolul 102, Alin. 1(27), din Codul Rutier.

Așadar, cei care lasă cățelul sau pisica pe locul din față, riscă să primească o sancțiune cuprinsă între 9 și 20 de puncte de amendă. Ceea ce înseamnă aplicarea unei amenzi maxime de 3.300 de lei.

Animalul de companiei trebuie transportat în cușcă?

Pentru a transporta legal un animal de companie cu mașina, acesta trebuie ținut pe bancheta din spate.

Cușca nu este obligatorie, poate fi una dintre cele mai bune și sigure metode de a proteja câinele sau pisica în cazul unui accident. Aceasta poate fi prinsă cu centura de siguranță sau, dacă e de mici dimensiuni, poate fi pusă jos, în spatele scaunului șoferului.

Mai există varianta unui scaun auto pentru animale de companie. Este similar cu cel pentru copii, doar că are forma unui coș. Se prinde, de asemenea, cu centurile de siguranță, iar în interior are o serie de centuri speciale pentru cățel sau pisică.

De asemenea, se poate folosi un ham special pentru căței sau pisici. Acesta este un fel de zgardă, care se prinde de gâtul și pieptul patrupedului și apoi se leagă de centura de siguranță.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Politia Română


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide