Se mai deschid airbag-urile dacă ai un martor de bord aprins?

Autor: Radu Țuțulan 24 sept. 2024 Știri auto
Se mai deschid airbag-urile dacă ai un martor de bord aprins?

Legea rutieră europeană impune tuturor producătorilor auto să doteze vehiculele vândute în UE cu un sistem de airbag-uri. Acestea reprezintă unul dintre cele mai importante sisteme de siguranță auto. Dar, dacă în bord este aprins un martor care semnalează o avarie, se mai deschid airbag-urile în cazul unui impact?

Vehiculele comercializate în Uniunea Europeană trebuie să îndeplinească anumite cerințe de siguranță. Astfel, producătorii auto au fost obligați să doteze toate mașinile cu airbag-uri, sisteme de asistență în conducere, cameră retrovizoare, și altele.

Însă, parte dintre aceste sisteme pot fi dezactivate. Sau, în unele situații, este posibil să nu fie eficiente dacă nu sunt îndeplinite anumite condiții.

Se mai deschid airbag-urile dacă ai un martor de bord aprins?

Sistemul de airbag-uri este conceput să funcționeze independent de celelalte sisteme de siguranță. Așadar, declanșarea acestora nu depinde nici de centura de siguranță, nici de viteza mașinii.

Airbag-ul este un sistem destul de complex, bazat pe senzori montați în anumite părți ale mașinii. La unele vehicule, mai vechi, senzorii sunt amplasați doar în partea din față a mașinii. La modelele noi, sunt montați și în lateral și în spate. Astfel, când senzorii detectează un impact, deci înregistrează o forță gravitațională de aproximativ 20G, declanșează explozia airbag-ului”, a explicat pentru ProMotor instructorul auto Marian Croitoru.

Acest sistem de siguranță este autonom, deci airbag-urile se deschid chiar și dacă ai unul sau mai mulți martori de bord aprinși.

Viteza de umflare unui airbag este de aproximativ 300 km/h. Dar, foarte important, airbag-urile nu sunt eficiente decât în anumite condiții.

Te protejează airbag-ul dacă nu ai centura de siguranță pusă?

Toți specialiștii și producătorii auto au constatat că centura de siguranță și airbag-urile sunt eficiente doar dacă sunt folosite simultan.

Testele au demonstrat că ocupanții unei mașini pot suferi răni foarte grave din cauza airbag-urilor, dacă nu folosesc centura. Pentru că acestă pernă de aer asigură protecția capului și a pieptului, iar centura de siguranță protejează trunchiul.

Astfel că, în cazul unui accident, șoferul și pasagerii sunt doar pe jumătate protejați, dacă nu au centura de siguranță.

În cazul unui impact frontal la viteza de 50 km/h, fața ta se va lovi de airbag cu peste 35o km/h. Pentru că se însumează viteza mașinii cu cea a airbag-ului. Iar capul va ricoșa, apoi, cu această viteză în stâlpul lateral, în bord sau în tetieră. De aceea este vital să purtăm tot timpul centura de siguranță. Aceasta atenuează impactul și, cel mai important, te ține în scaun”, a mai explicat Marian Croitoru, care este și profesor de legislație rutieră.

Declanșarea airbag-urilor nu ține de viteza de deplasare a mașinii, ci de forța impactului. De aceea, se pot declanșa inclusiv când mașina stă pe loc și e lovită de un alt vehicul.

În cazul sistemelor moderne, airbag-ul se poate declanșa atunci când senzorii video identifică un vehicul care se apropie cu viteză iar impactul este iminent. De asemenea, acestea se mai pot activa atunci când detectează o înclinație laterală prea mare a mașinii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide