Codul Rutier 2024: La ce distanță poți parca de trecerea de pietoni?

Autor: Radu Țuțulan 01 sept. 2024 Știri auto
Codul Rutier 2024: La ce distanță poți parca de trecerea de pietoni?

Șoferii care sunt în căutarea unui loc de parcare trebuie să fie foarte atenți unde își lasă mașina. Altfel riscă o amendă substanțială și chiar se pot trezi cu vehiculul ridicat. Iată la ce distanță poți parca de trecerea de pietoni, conform Codului Rutier 2024.

Nicio mașină nu are dreptul de a staționa în zona unei treceri de pietoni, cu excepția autovehiculelor de intervenție aflate în misiune.

Această obligație a fost impusă pentru a asigura vizibilitate atât șoferilor cât și pietonilor când traversează strada.

Codul Rutier 2024: La ce distanță poți parca de trecerea de pietoni?

Legea stabilește că e interzisă parcarea sau staționarea unui vehicul la mai puțin de 25 de metri înainte de o trecere de pietoni.

Pe aceeași distanță, de 25 de metri, sunt interzise parcarea sau staționarea după o trecere de pietoni.

Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor în locul unde este instalat indicatorul „Trecere pentru pietoni” sau pe marcajele de traversare pentru pietoni ori la mai puțin de 25 m înainte și după acestea”, se precizează în Art. 174 (e) din regulamentul de aplicare a OUG 195/2002.

Singura condiție în care poate fi parcată mașina în apropierea unei treceri este ca în acea zonă să fie amenajată o parcare.

Aceasta este marcată corespunzător, atât pe șosea cât și cu un indicator distinctiv „P”. De asemenea, va conține un indicator suplimentar care stabilește punctul din care e permisă parcarea.

Dar, în general, aceste parcări sunt amenajate cu respectarea acestei distanțe minime de siguranță.

Cât este amenda pentru parcare neregulamentară

Amenda minimă pentru parcare neregulamentară este de la 330 de lei. Această sancțiune se aplică, de exemplu, celor care parchează pe trotuar, unde nu e permisă staționarea auto.

Aceeași sancțiune e aplicată de poliție și celor care opresc prea aproape de trecerile de pietoni. Doar că, în cazul acestora, sancțiunea poate ajunge până la 825 de lei, pentru „staționare neregulamentară”.

În plus, autoritățile pot dispune ridicarea autovehiculului, ceea ce înseamnă un cost suplimentar. În București, de exemplu, în Sectorul 3, tarifele pentru ridicarea mașinilor staționate neregulamentar sunt:

  • Ridicare: 200 de lei;
  • Transport: 150 de lei;
  • Depozitare:
    • 150 de lei – în primele 24 de ore;
    • 50 lei/zi – după primele 24 de ore.

Așadar, pe lângă amendă, șoferul va avea de achitat încă cel puțin 500 de lei pentru a-și recupera autovehiculul parcat prea aproape te trecerea de pietoni.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide