Ce se întâmplă dacă nu plătești amenda de parcare? În cât timp se prescrie sancțiunea

Autor: Radu Țuțulan 01 sept. 2024 Știri auto
Ce se întâmplă dacă nu plătești amenda de parcare? În cât timp se prescrie sancțiunea

Șoferii care au parcat neregulamentar sau nu au achitat taxa de parcare pot primi amenzi destul de mari. Unii le achită imediat și dau doar jumătate din valoarea sancțiunii, alții stau ani de zile cu ele neplătite. Iată ce se întâmplă dacă nu plătești amenda de parcare și în cât timp se poate prescrie aceasta.

În general, amenda de parcare se aplică de agenții Poliției Locale. Aceasta e dată pentru că șoferii nu au parcat în locul potrivit sau pentru că nu au achitat tariful de parcare.

Dar sancțiunea contravențională poate fi aplicată și de Poliția Rutieră, celor care parchează neregulamentar.

Cât este amenda de parcare

Autoritățile locale din fiecare oraș au posibilitatea de a amenaja locuri de parcare în diverse zone rezidențiale sau de interes public. Aceste spații pot fi administrate, apoi, în regim propriu sau de către un administrator privat.

Tariful de parcare și suprataxa pentru cei care nu achită acest tarif sunt stabilite tot de autoritățile locale.

De exemplu, în București tariful de parcare este de 5 lei/oră. La fel este și în Iași. În Cluj, costul variază între 0.77 euro/30 de minute și 3.93 euro/2 ore, în funcție de zona unde se parchează și intervalul de timp.

În București, amenda de parcare pentru cei care nu achită acestă taxă este de 200 de lei. La Iași, în schimb, suprataxa este între 1.000 și 2.000 de lei, iar la Cluj este între 200 și 400 de lei.

Aceste sancțiuni se aplică de Poliția Locală dacă un șofer:

  • nu a plătit taxa de parcare;
  • timpul de parcare a expirat.

În schimb, Poliția Rutieră poate aplica o sancțiune cuprinsă între 2 și 3 puncte de amendă șoferilor care nu au parcat regulamentar. Ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 330 și 495 de lei.

Ce se întâmplă dacă nu plătești amenda de parcare?

În București, de exemplu, sunt șoferi care au „colecționat” sute de amenzi de parcare. În majoritatea cazurilor este vorba de mașini abandonate.

Dacă nu plătești amenda de parcare, aceasta va fi adăugată istoricului fiscal local. Iar când proprietarul mașinii va plăti impozitul sau alte taxe la Primărie, va fi informat cu privire la sancțiunea primită. Și nu va putea achita dările decât după ce plătește amenda de parcare.

În cazul în care Primăria constată că un cetățean nu și-a achitat datoriile, poate cere executarea silită a acestuia. Ceea ce duce la poprire pe conturi și chiar scoaterea la licitație a bunurilor în vederea recuperării creanțelor.

În cât timp se prescrie o amendă?

Șoferii care nu achită amenda de parcare ar putea scăpa în câțiva ani de această datorie.

Conform legii, orice datorie la bugetul local sau de stat se prescrie după un anumit timp:

  1. Se prescrie automat orice sancțiune contravențională aplicată în mai mult de 6 luni de la data săvârșirii faptei;
  2. Se prescrie executarea sancțiunilor contravenționale, dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult 2 luni de la data aplicării sancțiunii;
  3. Se prescrie dreptul statului de a cere executarea silită a amenzii contravenționale, în termen de 5 ani, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost aplicată sancțiunea.

Așadar, dacă fapta nu e sancționată la timp, contravenientul nu e notificat în termenul legal sau autoritățile locale nu încep procesul de executare silită în intervalul stabilit, șoferul scapă de amendă.

De exemplu, dacă sancțiunea a fost aplicată pe data de 10 februarie 2024, termenul de 5 ani curge începând din 1 ianuarie 2025. Deci amenda din 2024 se va prescrie în 31 decembrie 2030.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide