Cine are prioritate la trecerea de pietoni pe un drum cu 4 benzi? Cât e amenda pentru pietoni

Autor: Radu Țuțulan 28 aug. 2024 Știri auto
Cine are prioritate la trecerea de pietoni pe un drum cu 4 benzi? Cât e amenda pentru pietoni

Mulți pietoni traversează strada, în fugă, fără să se asigure sau pe trotinetă ori bicicletă, considerând că dacă sunt pe trecere au prioritate. Însă, legea prevede amenzi considerabile pentru cei care nu respectă regulile de traversare. De exemplu, pe un drum cu 4 benzi, cine are prioritate la trecerea de pietoni, mașina sau persoana care traversează?

Atât pietonii, cât și șoferii sunt obligați să respecte anumite reguli de circulație când traversează sau se apropie de o trecere de pietoni.

Cu toate acestea, majoritatea accidentelor grave din România se produc fie din cauza pietonilor indisciplinați, fie a șoferilor vitezomani sau neatenți care lovesc persoanele ce traversează regulamentar.

Ce obligații au oamenii care traversează pe la trecerea de pietoni

Legea obligă pietonii să se asigure înainte de a traversa drumul, chiar și pe la trecerea de pietoni.

Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic”, se arată în Art. 72 din OUG nr. 195/2002.

Ceea ce înseamnă că, de exemplu, pietonul trebuie să se oprească la marginea drumului, să se asigure stânga-dreapta, și abia după ce toate vehiculele au oprit pentru a-i acorda prioritate, să traverseze.

De asemenea, prin lege se interzice traversarea pe la trecerea de pietoni pe bicicletă sau trotinetă.

În plus, dacă pietonul se uită în telefon când traversează, este foarte posibil ca poliția să considere că nu s-a asigurat.

Pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector”, se mai precizează în legea circulației.

În cazul în care pietonii traversează prin loc nepermis sau nu se asigură conform legii, riscă între 2 și 3 puncte de amendă. Iar dacă traversarea pe la trecerea de pietoni se face pe bicicletă sau trotineta, sancțiunea e de 4 sau 5 puncte de amendă.

Reguli pentru șoferi la trecerea de pietoni

Sunt mai multe situații în care șoferii trebuie să acorde prioritate persoanelor aflate pe trecerea de pietoni:

  • când semaforul adresat pietonilor este verde, iar cel pentru vehicule e roșu sau galben intermitent;
  • la întâlnirea unei treceri pentru pietoni, marcată și semnalizată corespunzător;
  • la întâlnirea unui semafor verde-intermitent, care permite efectuarea unui viraj, după ce se acordă prioritate de trecere tuturor celorlalți participanți la trafic care au acest drept.

Dacă pe strada respectivă nu este amenajată o trecere pentru pietoni, atunci oamenii pot traversa pe la colțul străzii. Dar, în această situație șoferii au prioritate. Pietonii vor putea traversa doar după ce trec mașinile.

De asemenea, pentru a preveni producerea de accidente, legea impune reducerea vitezei în apropierea unei treceri pentru pietoni.

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților, […] la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare și marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflați pe trotuar, în imediata apropiere a părții carosabile, intenționează să se angajeze în traversare”, stabilește Art. 123 (h) din legea 195/2002.

Așadar, pe drumurile cu o singură bandă pe sens, viteza trebuie redusă în zona trecerilor de pietoni.

Cine are prioritate la trecerea de pietoni pe un drum cu 4 benzi?

În cazul drumurilor cu 4 benzi de circulație, există două situații diferite.

Dacă șoseaua este cu sens unic, atunci șoferii sunt obligați să acorde prioritate pietonilor, indiferent de banda pe care circulă.

De exemplu, dacă pietonul inițiază traversarea din partea dreaptă, deci pe banda 1, iar mașina se află în stânga, pe banda 4, conducătorul auto e obligat să oprească.

Dacă discutăm de un drum cu circulație în ambele sensuri, atunci prioritatea se acordă diferit.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni şi cu aplicarea sancțiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile […] neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea regulamentară a drumului public prin locurile special amenajate și semnalizate, aflați pe sensul de deplasare a autovehiculului, tractorului agricol sau forestier ori tramvaiului”, stabilește Art. 101 (3-e) din legea rutieră.

Așadar, prioritate se acordă pietonului numai dacă acesta se află pe sensul de mers al șoferului. Deci dacă inițiază traversarea din partea dreaptă sau de la jumătatea drumului spre dreapta.

Astfel, șoferii nu sunt obligați să oprească atâta timp cât pietonul se află pe trecerea de pietoni de pe contrasens.

Dar, dacă se constată că un conducător auto nu a acordat prioritate conform legii, va rămâne fără permis timp de două luni. În plus, va primi între 6 și 8 puncte de amendă.

În 2024, punctul de amendă este de 165 de lei, plafonat la nivelul salariului minim brut pe țară din luna ianuarie.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: elements.envato.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide