Toate vehiculele de intervenție au prioritate de trecere atunci când sunt în acțiune și au sirena și girofarurile pornite. Dar, este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor?
Legea din România stabilește că mașinile de intervenție au prioritate de trecere. Astfel, dacă au semnalele sonore și acustice pornite, aceste vehiculele nu sunt obligate să stea la roșu, la semafor.
Dar, dacă ai în spate o ambulanță sau o mașină de pompieri, poți trece pe roșu pentru a-i face loc?
Mulți conducători auto nu știu ce ar trebui să facă atunci când observă o ambulanță sau o mașină de pompieri.
Serviciul de Ambulanță București a publicat mai multe recomandări pentru șoferii care sunt într-o astfel de situație.
Iată ce ar trebui să faci când, în spatele tă la semafor e o mașină de intervenții în misiune:
De asemenea, dacă este roșu la semafor, nu încerca să treci pentru a face loc ambulanței sau pompierilor.
„Nu traversa intersecția pe roșu în încercarea de a face loc ambulanței, pentru că este contravenție. Dacă este sigur, doar ambulanța va face asta. Dacă nu, va aștepta până când va putea traversa în siguranță”, precizează Serviciul de Ambulanță București într-o postare pe Facebook.
Așadar, nu este legal să treci pe roșu pentru a face loc mașinilor de intervenție, nici măcar atunci când acestea sunt în misiune.
Conform legii, atunci când semaforul indică roșu, nu ai drept de trecere.
„La semnalul roșu vehiculul trebuie oprit înaintea marcajului pentru oprire sau, după caz, pentru trecerea pietonilor, iar în lipsa acestuia, în dreptul semaforului. Dacă semaforul este instalat deasupra ori de cealaltă parte a intersecției, în lipsa marcajului pentru oprire sau pentru trecerea pietonilor, vehiculul trebuie oprit înainte de marginea părții carosabile a drumului ce urmează a fi intersectat”, stabilește Art. 83, alin. (2), din legea circulației.
Șoferii care trec pe roșu își pun viața în pericol, dar și pe a celorlalți participanți la trafic.
Sancțiunea pentru trecere pe roșu este de 4-5 puncte de amendă și suspendarea permisului pentru 30 de zile. În prezent, punctul de amendă este plafonat la valoarea de 165 de lei.
În legea rutieră sunt prevăzute câteva situații în care șoferii pot pătrunde în intersecție, chiar dacă semaforul are culoarea roșie.
Șoferii pot trece „pe roșu” la semafor atunci când:
De asemenea, nici dacă șoferul are o urgență medicală sau de altă natură, nu este legal să treacă pe roșu la semafor.