Experiment: Ieși pozitiv la testul antidrog după o anestezie la dentist?

Autor: Radu Țuțulan 08 iul. 2024 Știri auto
Experiment: Ieși pozitiv la testul antidrog după o anestezie la dentist?

Drugtestul a devenit o adevărată spaimă pentru șoferi, în condițiile unele care și cele mai banale alimente sau medicamente pot genera un rezultat fals-pozitiv. Dar, dacă faci o anestezie la dentist, riști să ieși pozitiv la testul antidrog?

Mulți șoferi au fost surprinși să afle, la testele rapide antidrog ale poliției, că au ieșit pozitiv la anumite substanțe. Asta în condițiile care știau că nu au consumat niciun fel de stupefiant.

Un exemplu este cântăreața Xonia, la care aparatul drugtest a indicat prezența în salivă a cocainei. Dar, după mai bine de jumătate de an, testele de laborator au infirmat rezultatul.

Astfel, dosarul penal deschis de autorități împotriva sa a fost clasat, iar artista a fost exonerată. Rezultatul a fost considerat fals-pozitiv.

Medicamente și alimente din cauza cărora testul antidrog iese fals pozitiv

Din păcate, aparatele antidrog de testare rapidă folosite de Poliția Rutieră dau foarte multe rezultate fals pozitive.

În unele județe, rata de eroare depășește 50%, în timp ce la nivel național media este în prezent de 22%.

Multe medicamente uzuale conțin substanțe care pot duce la pozitivarea unor teste toxicologice, fără ca ele să fie în concentrații apte de a duce la o afectare a capacității de conducere autovehicule. De exemplu, codeina, utilizată ca antitusiv în cantități reduse, va da reacții pozitive la opiacee”, explică într-un comunicat Consiliul Superior de Medicină Legală (CSML).

Însă, în aproape toate situațiile, aceste medicamente nu au efecte asupra capacității de a conduce autovehicule. Iar cele care sunt cu adevărat periculoase se eliberează doar cu prescripție.

În plus, pe prospect și pe ambalaj se va menționa că nu se recomandă, sau e chiar interzis, să conduci o mașină cât timp te afli sub respectivul tratament.

Printre substanțele care nu sunt interzise, dar care pot da reacții fals pozitive la drugtest se regăsesc:

  • amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice;
  • canabinoizi: antiinflamatorii, antivirale;
  • barbiturice: antiinflamatorii;
  • opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală și gripă conținând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare.

Toate rezultatele fals pozitive vor fi infirmate prin analiza toxicologică medico-legală.

Problema este că, în prezent, poate dura chiar și o jumătate de an. Iar în cazurile extreme a durat mai bine de 2 ani, până când Poliția a intrat în posesia rezultatelor de laborator.

Fiindcă statul nu a creat o procedură rapidă de decontare a costurilor. Iar rezultatele analizelor nu pot fi puse la dispoziția autorităților decât după ce se înregistrează plata.

Experiment: Ieși pozitiv la testul antidrog după o anestezie la dentist?

Polițistul Tavi Perțea a realizat un experiment pentru a vedea dacă ieși pozitiv la testul antidrog după o anestezie la dentist.

Acesta a mers la un cabinet stomatologic unde un medic specialist i-a administrat, cu seringa, o cantitate „obișnuită” de anestezic.

Au trecut aproximativ 40 de minute de când am făcut anestezia. Medicul dentist mi-a spus că nu ar trebui să ies pozitiv pentru că pe prospect nu scrie că se interzice condusul, dar vreau să fiu sigur”, a explicat polițistul.

Acesta a folosit un dispozitiv de testare antidrog similar cu cel al poliției rutiere.

A recoltat mostră de salivă din cavitatea bucală, a introdus-o în drugtest și a așteptat câteva minute pentru a vedea care este rezultatul.

Rezultatul drugtest: Toate liniile s-au făcut roșii, la toate cele 6 substanțe interzise. Pot să spun că sunt negativ, aș putea conduce fără probleme. Deci se confirmă ceea ce a spus dentistul. Și anume că injecția se face cu adrenalină, nu cu opiacee sau canabis. Deci, putem conduce în siguranță”, a precizat Tavi Perțea în clipul postat pe canalul său de YouTube.

Așadar, nu există riscul de a ieși pozitiv la testul antidrog după o anestezie la dentist.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: unsplash.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide