Uleiul se verifică atunci când motorul e cald sau când e rece? Cum se face completarea de ulei

Autor: Radu Țuțulan 19 iun. 2024 Știri auto
Uleiul se verifică atunci când motorul e cald sau când e rece? Cum se face completarea de ulei

Pentru ca propulsorul unui autovehicul să funcționeze corect, șoferii trebuie să se asigure că ungerea acestuia se face corect. De aceea, e important de știut dacă uleiul se verifică atunci când motorul e cald sau când e rece și cum se face completarea.

Una dintre cele mai importante operațiuni care țin de întreținerea mașinii este verificarea nivelului uleiului de motor.

Toate mașinile cu motor termic au un sistem specific de lubrifiere a propulsorului. Acesta are rolul de a preveni uzura precoce a componentelor metalice.

Dar, cu timpul, uleiul se degradează sau scade sub nivelul minim specificat de producătorul auto. De aceea, e important să verificăm cu regularitate care e starea acestui fluid.

Uleiul se verifică atunci când motorul e cald sau când e rece?

Pentru a verifica nivelul de ulei, corect, trebuie ca mașina să fie parcată pe o suprafață cât mai plană.

De asemenea, e important ca motorul să fie oprit. Pentru că, în felul acesta ne asigurăm că lubrifiantul se află în totalitate în baia de ulei.

Ceea ce înseamnă că uleiul se verifică, de preferat, atunci când motorul este rece. Altfel, este posibil ca pe jojă să apară un nivel mai mic de ulei decât cel real.

Cum se face verificarea nivelului de ulei

Citirea nivelului de ulei se face, în general, cu ajutorul unei joje.

Această tijă se scoate din lăcaș și se șterge cu o cârpă sau cu un șervețel. Apoi, joja este reintrodusă, ținută 2-3 secunde și scoasă din nou.

În capătul acesteia, unde se află două marcaje, de minim și maxim, ar trebui să fie o peliculă de ulei. Indicat e ca nivelul acestuia să fie exact între cele două marcaje. Sau cât mai aproape de marcajul superior.

De asemenea, culoarea uleiului trebuie să auriu-transparent. Dacă este închis la culoare, sau chiar negru, este un semn că trebuie schimbat cât mai curând.

De asemenea, dacă se află mai jos de nivelul optim, trebuie făcută o completare.

Cum se face completarea de ulei

Pentru a face o completare de ulei, trebuie să știi care e lubrifiantul optim pentru motorul mașinii.

Dacă nu știi, atunci poți găsi această informație în manualul mașinii. Sau apelezi la mecanicul care se ocupă, în general, de mașina ta.

Atunci când faci completarea de ulei, mașina trebuie să fie cât mai aproape de orizontală. Motorul e indicat să fie rece.

Se desface bușonul aflat deasupra motorului sau în lateral. Acesta are desenat pe el simbolul de ulei de motor și, în general, e de culoare galbenă sau portocalie.

Se va turna prin această fantă o cantitate de aproximativ 250 ml de ulei. După aproximativ 30-60 de secunde, trebuie verificat din nou nivelul indicat de jojă.

Și doar dacă este necesar și nivelul de ulei nu a ajuns între cele două semne, se va completa cu încă 250 ml.

Atenție, prea mult ulei de motor poate fi la fel de dăunător ca atunci când nu e deloc lubrifiant.

Pentru că presiunea poate crește în instalația de ungere peste limitele prevăzute, ceea ce poate duce la distrugerea simeringurilor sau stricarea întregului motor prin blocarea pistoanelor.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide