Ungerea motorului este vitală pentru ca propulsorul mașinii să poată funcționa. Dar, în caz de urgență, poți pune ulei de gătit în loc de ulei de motor?
Pe piață există foarte multe tipuri de ulei de motor. Fiecare lubrifiant are o serie de caracteristici, care-l fac mai bun sau mai slab.
În plus, fiecare producător auto testează pe mașinile sale care e cel mai potrivit ulei de motor pentru propulsoarele sale. Iar în funcție de asta, recomandă celor care cumpără vehiculul respectiv un anumit tip de lubrifiant.
Dar, indiferent de recomandare, pentru ca motorul să aibă o viață cât mai lungă, mentenanța e obligatorie.
Fiecare producător de ulei recomandă efectuarea acestui schimb după un anumit interval de timp sau de kilometri parcurși.
În general, se recomandă înlocuirea uleiului după 1 an sau după ce ați parcurs 10.000-12.000 de kilometri.
Totuși, există unele uleiuri de motor care își păstrează proprietățile și asigură o lubrifiere corespunzătoare și după 15.000 de kilometri.
În cartea mașinii vei găsi toate informațiile necesare privind tipul de ulei recomandat pentru acel motor. Așadar, cel mai bun ulei de motor este cel recomandat de producătorul mașinii.
Dar, dacă nu ai aceste detalii, atunci ar fi bine să ceri opinia mecanicului care îți va face schimbul de ulei și filtre. Acesta, prin prisma experienței și a cunoștințelor acumulate, va putea recomanda unul sau mai multe tipuri de lubrifianți. Apoi, în funcție de cum preconizezi că vei folosi mașina în următoarea perioadă, poți alege cel mai potrivit tip de ulei pentru motor.
Uleiul are rolul de a lubrifia toate componentele din interiorul blocului motor, astfel încât să reducă nivelul de frecare.
Toate uleiurile auto au aceeași bază, doar că unele sunt rafinate ulterior în funcție de cerințele diferiților producători de motoare.
Uleiurile full sintetic, de exemplu, sunt mai scumpe pentru că au nevoie de mai multă rafinare și distilare. Acestora li se mai adaugă și aditivi pentru a le mări vâscozitatea.
În schimb, uleiul semi-sintetic este un mix menit să ofere o tehnologie high-tech a uleiului de motor, dar la un preț mai mic.
Se poate întâmpla ca baia de ulei să se spargă și motorul să rămână fără lubrifiant. Sau acel ulei să se ardă.
Și dacă ai ghinionul să se întâmple asta într-o zonă izolată, unde nu găsești magazine cu produse auto, poți folosi ulei alimentar pentru a ajunge până la prima benzinărie?
„Proprietățile celor două uleiuri sunt foarte diferite. Uleiul alimentar e folosit pentru a găti, deci arde. În schimb, uleiul de motor e mult mai vâscos și are o temperatură de ardere mult mai ridicată. Deci, nu poți pune ulei alimentar în loc de ulei de motor. E aproape la fel ca și când nu ai folosi niciun lubrifiant. Motorul va ceda în câțiva kilometri și, foarte probabil, va trebui înlocuit cu totul”, a explicat pentru ProMotor mecanicul Robert Marin.
Recomandarea sa e ca în cazul în care ai constatat că ai rămas fără ulei, să ceri ajutorul unei firme de depanare. Astfel, poți evita o distrugere a motorului.