Mulți șoferi prea grăbiți sau neatenți au început depășirea pe linie punctată dar, la finalul manevrei au fost nevoiți să încalce linia continuă pentru a reveni pe banda lor de circulație. Este asta considerată o încălcare a legii rutiere?
În momentul în care șoferii întâlnesc un vehicul care rulează mai lent sau e oprit, au dreptul să-l depășească. Dar, această manevră nu poate fi efectuată decât în anumite condiții.
Iar șoferii care încalcă regulile de depășire pot fi amendați și chiar se pot alege cu permisul suspendat.
Codul Rutier definește foarte clar manevra de depășire și care sunt condițiile în care un șofer are dreptul să efectueze această manevră.
„Depăşirea este manevra prin care un vehicul trece înaintea altui vehicul ori pe lângă un obstacol, aflat pe acelaşi sens de circulaţie, prin schimbarea direcţiei de mers şi ieşirea de pe banda de circulaţie sau din şirul de vehicule în care s-a aflat iniţial”, se precizează în Art. 45, alin. (1) din legea 195/2002.
Pentru a efectua o depășire, șoferul vehiculului trebuie să se asigure că automobilul care circulă în fața sau în spatele lui nu a inițiat o manevră similară.
Depășirea poate fi executată doar pe partea stângă a vehiculului care urmează să fie depășit. Prin dreapta nu pot fi depășite decât tramvaiele sau vehiculele care efectuează viraj la stânga, dar numai dacă există suficient spațiu.
Dar, atenție, depășirea nu poate fi efectuată decât în zonele unde marcajele și indicatoarele rutiere permit acest lucru!
Depășirea poate fi efectuată numai daca marcajul alb care desparte benzile între ele este întrerupt.
Așadar, depășirea încălcând linia continuă de pe carosabil este interzisă. Și, cu atât mai puțin, linia dublă continuă.
Potrivit Codului Rutier, șoferii care vor să se înscrie într-o depășire sunt obligați să respecte următoarele reguli:
Nu în ultimul rând, conducătorii auto care depășesc trebuie să se asigure că nu pun în pericol circulația din sens opus.
Toate aceste manevre descrise mai sus se fac aproape concomitent sau la o distanță foarte mică de timp una față de cealaltă. De aceea, depășirea este una dintre cele mai periculoase manevre din trafic.
Legea nu stabilește un timp anume sau o distanță maximă în care conducătorul auto e obligat să facă depășirea. Ci doar să respecte regulile de circulație impuse pe acel sector de drum.
Astfel, un șofer poate rămâne pe contrasens când face o depășire atâta timp cât are vizibilitate, nu vine nimeni din sens opus și marcajul rutier îi permite.
„Legea stabilește foarte clar că nu e permis să încalci linia continuă atunci când faci o depășire. Nu există nicio excepție și nicio scuză atunci când faci asta. Dacă nu ai văzut că linia discontinuă se încheie și urmează linie continuă, înseamnă că nu ai avut vizibilitate suficientă. Ceea ce înseamnă că te-ai pus în pericol și pe tine și pe ceilalți”, a explicat pentru ProMotor profesorul de legislație rutieră Marian Croitoru.
Așadar, nu este legal să începi depășirea pe linie punctată și să o închei pe linie continuă, adică să revii pe banda proprie de circulație prin încălcarea marcajului continuu.
Cei care încalcă regulile de depășire, rămân fără permis pentru 30 de zile.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile […] nerespectarea regulilor privind depășirea”, conform Art. 100 (3), din OUG 195/2002.
Așadar, cel care încalcă regulile de depășire va primi între 4 și 5 puncte de amendă, ceea ce înseamnă între 660 lei și 825 lei.