Suspendarea și retragerea permiselor de conducere ar putea fi valabilă pentru întreg teritoriul Europei. Astfel, dacă un șofer s-a abătut de la regulile de circulație într-o țară, atunci nu va mai putea conduce în nicio țară membră UE.
Propunerea prezentată in în martie 2023 de Comisia Europeană a făcut primul pas către aprobarea finală. Parlamentul European a dat undă verde pentru promulgare, cu 372 de voturi pentru, 220 împotrivă și 43 de abțineri.
În prezent, în cazul în care un conducător auto își pierde permisul de conducere în urma unei infracțiuni rutiere comisă într-o altă țară din UE decât cea care i-a eliberat permisul, în majoritatea cazurilor sancțiunea se va aplica numai în țara în care a fost comisă infracțiunea și nu implică restricții în restul țărilor UE. Pentru a se asigura că suspendarea, restricționarea sau retragerea permisului de conducere se aplică în toate țările UE, noile norme impun ca această decizie să fie transmisă țării UE care a eliberat permisul de conducere.
Uniunea Europeană este pregătită să-și revizuiască regulile de conducere pentru a atinge obiectivul „Vision Zero”, adică zero decese rezultate din accidente rutiere până în 2050. Acum că a trecut de prima etapă, propunerea va trebui să treacă prin Consiliul Uniunii Europene și apoi înapoi în Parlament.
Suspendarea și retragerea permiselor de conducere în toată Europa face parte dintr-un pachet mai larg de legi, care include adăugarea conducerii fără permis pe lista celor mai grave infracțiuni, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului și accidentele mortale. În aceste cazuri, schimbul de informații între state va fi declanșat. Inclusiv depășirea limitelor de viteză de 30 și 50 km/h va fi inclusă în această listă.
„Sunt convins că această directivă nu numai că va contribui la reducerea accidentelor rutiere, dar va contribui, de asemenea, la o mai bună conștientizare a cetățenilor cu privire la conducerea mai responsabilă și la dorința de a respecta regulile și de a accepta consecințele încălcării acestora, indiferent unde se află în UE”, a declarat Petar Vitanov, membru al Parlamentului European.