Codul Rutier prevede sancțiuni majorate în 2024, iar în unele situații conducătorii auto pot primi amendă de viteză de aproape 500 de lei dacă circulă cu 45 km/h în localitate.
Și în 2024, limita maximă de viteză în localitate a rămas neschimbată. Dar, în unele situații, autoritățile pot stabili ca această limită să fie mai mare sau mai mică.
Astfel, putem întâlni zone unde viteza maximă să fie de 70-80 km/h în localitate, dar și cazuri în care limita e de 30 km/h.
Ca regulă generală, viteza maximă în localitate este de 50 km/h. Dar, autoritățile pot decide modificarea acestei limite, în anumite condiții.
„Pe anumite sectoare de drum din interiorul localităților, administratorul drumului poate stabili pentru autoturisme și limite de viteză superioare, dar nu mai mult de 80 km/h. Limitele de viteză mai mari de 50 km/h se stabilesc numai cu acordul poliției”, se precizează în Art. 155 din Codul Rutier.
O astfel de situație poate fi întâlnită, de exemplu, pe DN 1, în localitatea Tâncăbești. Cu toate că șoseaua tranzitează o comună, autoritățile au decis ca limita maximă de viteză să fie de 70 km/h.
Limita de viteză în localitate poate să fie și redusă, în anumite zone. Astfel, pot să apară limitări chiar și de 30 km/h.
„Pe anumite sectoare de drum din interiorul municipiilor și orașelor, ținând seama de împrejurări şi de intensitatea circulației, administratorul drumului, cu acordul poliției, poate stabili și limite de viteză inferioare, dar nu mai puțin de 30 km/h”, se precizează în Codul Rutier.
Aceste limitări sunt impuse, în general, în zona unităților de învățământ, a spitalelor, pe poduri sau în apropierea trecerilor de pietoni.
Astfel, un șofer care conduce cu 45 km/h în localitate, într-o astfel de zonă, riscă o amendă de aproape 500 de lei. Pentru că a depășit viteza maximă legală cu 15 km/h. În plus, poate primi și 2 puncte de penalizare.
În 2024, punctul de amendă s-a majorat cu 20 de lei față de anii precedenți. Astfel, valoarea acestuia este de 165 de lei și reprezintă 5% din salariul minim brut.
Sancțiunea pentru depășirea vitezei legale în 2024 este:
În plus, autoritățile ar putea impune o sancțiune suplimentară pentru cei care depășesc cu peste 100 km/h viteza maximă.
Senatul a adoptat, anul trecut, un proiect de lege prin care dreptul acestor șoferi de a conduce se suspendă pentru o perioadă de 180 de zile. Dar, până când nu va fi promulgat de Președintele României, acest act rămâne doar la nivel de inițiativă.