Ai voie să depășești un cortegiu funerar? În ce situații pot fi sancționați șoferii

Autor: Radu Țuțulan 18 ian. 2024 Știri auto

De multe ori, în oraș sau în zonele rurale, șoferii pot întâlni un cortegiu funerar care se deplasează cu viteză redusă. Într-o astfel de situație, ai dreptul să depășești coloana de mașini și oameni  sau ești obligat să circuli în spatele alaiului?

Un cortegiu funerar este compus, în general, atât din oameni care merg pe jos cât și din mașini. De aceea, viteza de deplasare a acestuia este una foarte redusă.

În plus, tradiția spune că la fiecare intersecție cortegiul trebuie să se oprească pentru a fi spusă o rugăciune. Ceea ce îi încetinește și mai mult pe cei care circulă în mod normal și care nu participă la procesiune.

Ce obligații au șoferii când circulă într-o coloană funerară

De multe ori, cei care fac parte din cortegiul funerar claxonează pentru a-și lua la revedere de la cel care e condus pe ultimul drum. Deși a devenit un obicei, întâlnit și la nunți, este neregulamentar din punct de vedere al legii.

Legislația din România obligă șoferii să folosească claxonul doar atunci când vor să evite un pericol. Deci, să atenționeze un pieton sau un șofer care e pe punctul de a lovi sau a fi lovit de un alt vehicul. În alte situații, poliția poate considera încălcare a legii și îi poate amenda pe cei care claxonează”, a explicat pentru ProMotor instructorul auto Marian Croitoru, profesor de legislație rutieră.

Această abatere poate fi sancționată, conform Codului Rutier, cu 2 sau 3 puncte-amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 330 și 495 de lei.

Persoanele care se deplasează pe drumul public formând un grup organizat, o coloană militară sau un cortegiu trebuie să circule în formație de cel mult trei șiruri, pe partea dreaptă a carosabilului, în sensul lor de mers, ocupând cel mult o bandă de circulație”, precizează Art. 168 din Codul Rutier.

Astfel, cei aflați în cortegiu au obligația de a permite altor vehicule să depășească alaiul.

Ai voie să depășești un cortegiu funerar?

Depășirea unui cortegiu funerar se poate face numai dacă sunt respectate regulile de circulație.

Mai exact, șoferii care vor să treacă în fața unui alai, trebuie să respecte:

  • indicatoarele și marcajele rutiere
  • limita de viteză
  • regulile de depășire stabilite prin lege.

De exemplu, dacă întâlniți un cortegiu pe un drum cu două benzi pe sens, care circulă pe banda 1, atunci puteți depăși coloana pe banda 2. Dar numai dacă indicatoarele și marcajele rutiere permit asta.

Dar, dacă întâlnești un cortegiu pe DN1, în zona Comarnic, de exemplu, unde e o singură bandă de circulație pe fiecare sens, iar benzile sunt delimitate de o linie continuă, atunci ești obligat să circuli în coloană, în spatele alaiului până într-o zonă unde depășirea este permisă.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Sursa foto: Unsplash.com


Radu Țuțulan
Radu Țuțulan
Radu Țuțulan este licențiat în Științe Politice, fiind absolvent al Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative (SNSPA). Primii pași în jurnalism i-a făcut în 2005, când încă nu terminase liceul. S-a angajat întâi la o micuță redacție de știri tv din București, au ... citește mai mult

Comentarii
Inchide