Producătorul croat de mașini de lux Rimac anunță colectarea a 500 de milioane de euro pentru o nouă rundă de investiții. Aceasta este susținută de SoftBank Vision Fund 2, Goldman Sachs și Porsche și vizează dezvoltarea unor noi grupuri motopropulsoare și extinderea capacității de producție.
Compania cu sediul în Sveta Nedelja a fost înființată de Mate Rimac în 2009 într-un garaj. Aceasta este cunoscută pentru hypercar-ul electric Nevera (foto), care a fost lansată anul trecut. Acesta este propulsat de patru motoare electrice care dezvoltă 1.914 CP și realizează sprintul 0-100 km/h în numai 1,85 secunde. Livrările ar urma să debuteze în următoarele săptămâni, iar prețul unui exemplare este de aproximativ 2.000.000 de euro.
Rimac deține o participație de 55% din Bugatti. Restul de 45% au rămas în posesia Porsche, iar acest joint-venture produce modelele Nevera și noul Chiron. De asemenea, compania croată deține întregul pachet de acțiuni al Rimac Technology. La rândul său, Bugatti Rimac deține tot pachetul de acțiuni al Rimac Automobili.
În aceste condiții, cei de la Rimac intenționează să investească cele 500 de milioane de euro în angajarea a încă 700 de persoane în 2022. De asemenea, până anul viitor, croații și-au propus să finalizeze construcția unei noi uzine care să fie deservită de 2.500 de oameni. În același timp, va fi construit un nou sediu lângă Zagreb, care va fi finalizat în 2023.
Planurile croaților vizează și o mare parte dintre activităţile filialei Rimac Technology. Aceasta dezvoltă şi produce componente pentru modele electrice şi hibride de înaltă performanţă care sunt fabricate de mari producători auto. De altfel, această divizie a atras deja câţiva clienţi între care Mercedes-Benz, Ferrari, Jaguar, Porsche sau Renault.
Divizia va produce zeci de mii de componente auto în fiecare an. Între acestea vor fi fabricate sisteme de propulsie hibride și 100% electrice, precum și șasiuri complete. Majoritatea noilor fonduri vor fi investite în extinderea facilităților de producție și creșterii volumelor în domeniul tehnologiei. În acest sens, croații șlu-au propus să producă anual 100.000 de baterii între 2024 și 2026.