Când împlinesc 18 ani, tinerii din România se grăbesc să facă școala de șoferi și să-și ia permisul auto, dar acum o pot face și la 16 ani. Unde pot face şcoala de şoferi şi ce restricţii există la Codul Rutier în ceea ce privește maşinile pe care aceștia le pot conduce vei afla citind acest articol.
Vârsta unei persoanei pentru a-și lua permisul auto este una dintre condițiile primordiale impuse de legislația în vigoare. Este vorba despre OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice – Codul Rutier, cu completările și modificările ulterioare.
Orice tânăr din țara noastră care a împlinit vârsta de 16 ani poate obține permisul de conducere. Pentru asta, asemenea tinerilor de 18 ani, și cei de 16 ani trebuie să urmeze cursurile unei școli de șoferi.
Acestea trebuie să dețină autovehicule pentru categoriile de permis acceptate de legislație care pot fi conduse de persoanele de 16 ani. Este vorba despre cele din categoriile AM, A1 şi B1. Programul de instruire include pregătirea teoretică și cea practică. Cursanții beneficiază de două ore de conducere în poligon.
În același timp, pentru a se înscrie la școala de șoferi, cursanții trebuie să fie apți din punct de vedere psihologic și medical. De asemenea, nu trebuie să fi fost condamnat pentru infracțiunile prevăzute la art. 24 din OUG nr. 195/2002.
Conducătorii auto au dreptul să conducă un anumit tip de autovehicul corespunzător uneia dintre categoriile existente, cu condiția să aibă cel puțin 18 ani. Excepție fac persoanele care au împlinit 16 ani. Acestea vor putea conduce vehicule din categoriile AM, A1 şi B1.
După ce și-au luat permisul de conducere, tinerii care au împlinit vârsta de 16 ani au dreptul să conducă vehicule cu o masă proprie de cel mult 550 kg. Totodată, puterea motorului cu care sunt acestea echipate trebuie să aibă 15 kW, adică 20 CP. Viteza maximă admisă pentru deplasare va fi de cel mult 50 km/h.
Vehiculele din categoria AM sunt cele cu două sau cu trei roţi. Viteza maximă prin construcție trebuie să fie cuprinsă între 25 km/h și 45 km/h. Aceste modele sunt echipate cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie. Capacitatea cilindrică a acestora nu trebuie să depăşească 50 cm3.
În ceea ce privește categoria A1, aici sunt incluse motocicletele cu cilindree de cel mult 125 cm3 și cu o putere maximă de 11 kW, adică 15 CP. Raportul putere/greutate este de maximum 0,1 kW/kg. De asemenea, din această categorie fac parte și triciclurile cu motor cu putere maximă de 15 kW (20 CP).
În sfârșit, tinerii de 16 ani pot conduce și vehicule din clasa B1. Din această categorie fac parte vehiculele cu trei sau cu patru roţi, cu o masă proprie cuprinsă între 400 și 550 kg. Acestea sunt echipate cu motor termic cu capacitate cilindrică de peste 45 cm3 sau cu motor cu o viteză de peste 50 km/h.