Ce europeni trec granițele pentru carburanți mai ieftini

Autor: ProMotor 10 feb. 2022 Știri auto

Turismul pentru carburanți înflorește în Europa Centrală. Conform legii, o mașină care trece granița poate avea cel mult 60 de litri de combustibil în canistre pe lângă carburantul din rezervor. Canistrele trebuie să îndeplinească standardele UE.

După călătoriile anterioare în Ungaria, slovacii s-au îndreptat către benzinăriile poloneze în februarie anul acesta, realimentând câteva sute de mii de litri de combustibil în canistre datorită prețului mai mic la carburanți. Ca răspuns, Polonia a decis să instituie controale la frontiere.

Prețuri carburanți în Polonia

Benzina și motorina în Polonia sunt cu aproximativ 25 până la 35 de eurocenți mai ieftine pe litru, deoarece Varșovia a decis să reducă TVA-ul pentru aceste produse energetice ca răspuns la creșterea inflației. Cu un rezervor de combustibil de 50 de litri, slovacii pot economisi între 10 și 18 euro dacă trec granițele pentru benzină. Varșovia a decis, de asemenea, să elimine TVA-ul pentru alimente în pachetul de măsuri care vizează combaterea inflației ridicate.

Aceasta înseamnă că o călătorie în Polonia merită și pentru slovacii care locuiesc mai departe de graniță. Destinațiile tipice pentru slovaci includ orașele Zakopane, Nowy Targ, Czarny Dunajec sau Jabłonka. Mai multe benzinării au raportat că au rămas deja fără combustibil și au fost nevoite să închidă câteva ore.

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

„Știm despre această practică și vom efectua inspecții”, a anunțat autoritatea poloneză de control al transporturilor rutiere, citată de publicația Onet.

„Patrulele noastre vor verifica dacă sunt transportate cantităţi mari de combustibil în maşini, în afară de rezervoarele de combustibil, la graniţa cu Slovacia în Chyzne. Ar fi periculos“, a precizat agenţia.

Cât costă benzina în Ungaria

Turismul la pompă din Slovacia în Ungaria a început după ce guvernul premierului Viktor Orbán a fixat prețul benzinei de 95 la 480 HUF (1,34 euro) pe litru la mijlocul lunii noiembrie.

Cu toate acestea, stațiile de benzină mai mici ar putea suporta acum greul consecințelor înghețarii prețurilor din Budapesta.

Un număr tot mai mare de cehi și germani alimentează în țările vecine.

După cum a raportat Die Welt, asociația germană a benzinăriilor (Verband des Garagen- und Tankstellengewerbes Nord-Ost) a avertizat că benzinăriile germane de lângă graniță ar putea da faliment din cauza valului de „turism al combustibilului” în Polonia. „Acele stații au probleme reale”, a subliniat el.

În ultimele două decenii, prețurile la carburanți și la lubrifianți pentru transportul personal în Uniunea Europeană au fost extrem de volatile, se arată într-o analiză Eurostat. Potrivit datelor Eurostat, România se situează pe poziția a doua în acest clasament, în urma Luxemburgului.

Sursa: Euractiv.com


Urmărește Promotor.ro pe Google News




Comentarii
Inchide