Mergi la munte responsabil: cum să îți pregătești mașina pentru o excursie solicitantă?

Autor: ProMotor 26 ian. 2022 Știri auto
Mergi la munte responsabil: cum să îți pregătești mașina pentru o excursie solicitantă?

Perioada de iarnă este un prilej perfect pentru a merge la munte. Pentru că unde altundeva îți poți petrece această perioadă, pentru a te bucura din plin de zăpadă? Indiferent că mergi în România sau pe pârtiile alpine, merită să îți pregătești mașina pentru o astfel de călătorie.

Iarna, la fel ca și vara, este necesar să verifici starea tehnică a mașinii înainte de o călătorie lungă. Înainte de a merge la munte, este bine să verifici elementele care se uzează cel mai des. Anvelopele de iarnă vor fi cele mai importante. Asigură-te că sunt de bună calitate și amintește-ți de cât timp rulezi cu acel tip de anvelopă. Deși producătorii presupun că acestea pot fi folosite până la 10 ani, este bine de știut că după 5 ani riscul de deteriorare al acestora crește semnificativ. Chiar dacă nu a trecut o perioadă mare de timp de când le-ai montat pe mașină, nu trebuie să uiți nici de verificarea adâncimii benzii de rulare, car trebuie să se încadreze între 3 și 7 mm.

O atenție deosebită trebuie acordată și unei baterii auto , mai ales înainte de a merge la munte. Cu cât temperatura din termometru este mai mică, cu atât bateria este mai puțin eficientă și îți poate face probleme. Dacă este necesar sau vrei să nu ai probleme din cauza ei, este mai bine să înlocuiești imediat bateria cu una nouă. Asigură-te că ai un stingător și un triunghi de avertizare în mașină. Merită să ai și o trusă de prim ajutor (deși nu este obligatoriu) și câteva becuri de schimbat.

Când trebuie să folosești lanțuri de zăpadă?

Există câteva lucruri pe care nu trebuie să le uiți în timpul unei vacanțe la munte pe timp de iarnă. Printre acestea se numără o frânghie de remorcare sau o lopată pentru zăpadă, pe care le poți folosi în cazul în care ai nevoie tu sau ceilalți participanți la trafic. Asigură-te că pui peria de zăpadă și racleta de gheață în portbagaj. De asemenea, este important ca atunci când pleci într-o excursie la munte pe timp de iarnă, să nu uiți de achiziționarea unor lanțuri antiderapante, pe care le poți cumpăra dintr-un magazin anvelope auto.

Șoferii întreabă adesea când pot fi folosite lanțurile de zăpadă. Ele pot fi folosite în cazul unui strat mare de zăpadă, iar atunci când semnele indică acest lucru, trebuie să fie montate. Pentru a le monta, nu există un anumit standard, căci acest lucru depinde de fiecare producător în parte. Dacă mașina ta este un model cu tracțiune pe față, pui lanțuri pe ele, in caz contrar, pe cele din spate. În cazul vehiculelor 4×4, totul depinde de producătorul vehiculului. Dacă ești începător, asigură-te că exersezi să le pui pe teren neutru. Va fi mai ușor să te descurci cu ele pe un drum înzăpezit. Când pui lanțul de zăpadă, oprește-te după aproximativ 100 de metri și verifică să nu fie slăbite. Nu uita că a conduce mașina cu lanțurile montate necesită mai multă atenție și grijă.

Obligația de a folosi lanțuri de zăpadă există pe drumuri marcate cu un semn specific. Cu lanțurile de zăpadă atașate, este permisă o viteză maximă de 50 km/h. În străinătate, reglementările în acest domeniu sunt foarte diverse, de aceea trebuie să te informezi corespunzător înainte de a pleca la drum. De exemplu, Austria nu impune o asemenea obligație, deși mulți șoferi le au și le folosesc oricum, pentru că pe un număr foarte mare de drumuri sunt indicatoare care le recomandă montarea pe anvelope. Cu toate acestea, în Norvegia sunt obligatorii și șoferii trebuie să le dețină.


Urmărește Promotor.ro pe Google News




Comentarii
Inchide