Cumpărarea unei mașini ar trebui să ia în calcul atât costurile de exploatare, cât și valoarea de revânzare a acesteia. Un aspect adesea trecut cu vederea este cât de ușor scapi de mașina veche. Iată care sunt cele mai ușor de vândut mașini second hand, într-o analiză CarVertical.
Poate părea paradoxal, dar cele mai cumpărate mașini de către români nu sunt și cele pe care le vinzi cel mai ușor atunci când vrei să-ți schimbi mașina. Motivele sunt diverse, dar cel mai important este faptul că piața este adesea saturată de aceste modele, iar vânzarea unuia aduce timpi de așteptare mari până la găsirea unui cumpărător. Un exemplu tipic este Dacia Logan, care, deși este cea mai populară mașină din România, nu este printre cele mai ușor de vândut modele
Legenda spune că cel mai ușor de vândut sunt mașinile germane, motiv pentru care multă lume cumpără una tocmai în ideea că va obține rapid bani pe ea când va dori să o schimbe. Totuși, realitatea este mult diferită, iar în top 5 al celor mai ușor de vândut mașini pe piața second hand din România nu apare niciun model german. În schimb, potrivit datelor furnizate de CarVertical, cel mai ușor scapi de o mașină japoneză. Probabil că proverbiala fiabilitate a modelelor asiatice a ajuns și în conștiința românilor, care caută acum mașini japoneze, nu germane.
Patru modele din top 5 al celor mai ușor de vândut mașini sunt japoneze, în timp ce a cincea, deloc surprinzător, este Dacia Duster. Modelul este popular, dar nu-l găsești pe toate drumurile, motiv pentru care o astfel de mașină se vinde, în medie, în 19 zile de la publicarea anunțului de vânzare. Un aspect important al acestui studiu este că toate modelel ușor vandabile sunt SUV-uri – dacă vrei să vinzi ușor o mașină, nici să nu te gândești să cumperi altceva.
Excluzând mașinile de super lux si pe cele super sport precum Lamborghini sau Ferrari, cele mai greu de vândut mașini de la noi sunt Ford Puma, Mercedes-Benz GLA, Fiat Tipo, Jaguar F-Pace și BMW Seria 2. Motivele pentru care aceste mașini se vând mai greu sunt multiple dar în esență se rezumă la două probleme principale – vorbim ori despre mașini foarte scumpe, ori despre mașini care tind să nu fie foarte durabile și care nu au nici o altă caracteristică cu care să atragă publicul.
Indiferent de ce model alegeți, asigurați-vă că înainte să cumpărați o mașină rulată îi verificați istoricul cu ajutorul unei platforme precum CarVertical. Pe baza codului VIN și contra unei sume modice puteți avea acces la un raport complet al mașinii care conține, printre altele, citiri reale ale odometrului, istoricul daunelor, numărul de foști proprietari și o verificare a faptului dacă mașina a fost declarată furată în altă țară.
Citește și…